Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Halstrad lax med brynt pepparrotsmör

Snabbgravad, halstrad lax med brynt pepparrots- och citronsmör är härlig festmat. Laxen får en lätt gravad smak när den snabbmarineras i socker och salt. Sockret gör att laxen lätt får färg så se upp så att den inte bränns. Laxen får gärna ha kvar en lätt rå kärna.

Halstrad lax med brynt pepparrotsmörHalstrad lax med brynt pepparrotsmörHalstrad lax med brynt pepparrotsmör
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 600 glaxfilé- utan skinn och ben
  • 2gurkor
  • 1 krukadill
  • 1citron
  • 2 mskpepparrot- riven, på tub
  • 50 gsmör
  • 2 mskvitvinsvinäger
  • 1 mskolivolja
  • 0,75 mskströsocker
  • salt
  • svartpeppar- nymald

Tillbehör

  • 800 gpotatis- gärna färsk
  • 100 gsalladsmix

Gör så här

  1. Skär laxen i stora bitar och krydda runtom med 3/4 msk socker, 3/4 tsk salt och 2 krm peppar. Låt stå ca 5 min.

  2. Hyvla gurkan på längden med en osthyvel. Kasta bort det inre kärnhuset. Repa och grovhacka dillen. Vänd ihop gurkan med dill, 2 msk vinäger, 1 msk olja och 1 krm salt.

  3. Stek laxen på båda sidor i en torr, medelvarm panna, ca 4 min. Ta upp på ett fat.

  4. Halvera citronen och pressa ut 3 msk saft. Smält smöret i en kastrull och låt det bli nötbrunt. Ta kastrullen från plattan och vispa i pepparrot och citronsaft. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar. Häll smörskyn direkt över laxen.

  5. Servera laxen med sky, kokt potatis, gurksallad och sallad. Garnera med dill.

Vad tyckte du om receptet?