Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Halstrad kummelfilé med oxmärg, blandsvamp och kalvsky samt panko­friterad mandelpotatis

Oxmärgen och svampen ger skyn en mustigt god smak.

Halstrad kummelfilé med oxmärg, blandsvamp och kalvsky samt panko­friterad mandelpotatis
Halstrad kummelfilé med oxmärg, blandsvamp och kalvsky samt panko­friterad mandelpotatis
Halstrad kummelfilé med oxmärg, blandsvamp och kalvsky samt panko­friterad mandelpotatis
Halstrad kummelfilé med oxmärg, blandsvamp och kalvsky samt panko­friterad mandelpotatis Foto: Åsa Dahlgren

Halstrad kummelfilé

  • 4 bitarkummelfilé med skinn- á 150 g
  • 100 goxmärg
  • 150 gblandsvamp
  • 1gul lök
  • 1 mskolivolja- + 0,5 dl
  • 1 msksmör- + 50 g
  • 0,5 tsksalt- + 1 tsk
  • 1 krmsvartpeppar- nymald + 1 krm
  • 2 dlvatten
  • 1 dlvitt vin- torrt
  • 2 mskkonc kalvfond
  • 0,5 dlgräslök- finskuren

Potatis

  • 800 gmandelpotatis
  • 1 dlpanko
  • 1 lrapsolja
  • 1 tsksalt

Gör så här

  1. Koka den oskalade mandelpotatisen mjuk i saltat vatten. Låt rinna av och kallna.

  2. Blanchera märgen i lättsaltat vatten ca  2 min. Skär den i små tärningar, 1/2 x 1/2 cm. Ansa och skär svampen i bitar. Skala och finhacka löken. Fräs svamp och lök i ­1 msk olja och 1 msk smör tills svampen är torr. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.

  3. Koka upp vatten, vin och kalvfond. Blanda i 1/2 dl olja.

  4. Smält smöret och låt det grumliga sjunka til botten. Stek kummelfilén i det skirade smöret i en stekpanna ca 3 min på varje sida. Krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar.

  5. Skala och halvera potatisen. Vänd den i panko. Hetta upp oljan till 180 grader i en fritös eller gryta. Fritera potatisen gyllenbrun, ca 4 min. Salta.

  6. Koka upp skyn och lägg i ox­märgen. Fördela svampen mitt ­på värmda tallrikar. Lägg fisken ovanpå och häll sky runt om. Garnera med gräslök. Servera genast med potatisen.

Vad tyckte du om receptet?