Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Halstrad hälleflundra med smör - recept

Ett lättgjort, smakrikt smör med rökta räkor och vitlök förgyller fisken, och potatispurén får fin krydda av rucolan. Recept av Caroline Hofberg.

Halstrad hälleflundra med smör - recept
Halstrad hälleflundra med smör - recept
Halstrad hälleflundra med smör - recept
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 600 ghälleflundra- (miljömärkt), eller annan fast vit fisk
  • 2 msksmör- till stekning
  • salt
  • vitpeppar- nymalen

Räksmör

  • 250 gräkor- rökta
  • 1vitlöksklyfta
  • 1 dldill- grovhackad
  • 2 tsklimesaft- pressad
  • 75 gsmör- rumsvarmt i tärningar
  • salt- efter smak

Ruccolapuré

  • 700800 gpotatis- av mjölig sort
  • 2 dlmjölk
  • 5 msksmör
  • salt
  • vitpeppar
  • 5060 grucola

Till servering

  • räkor- rökta och limeklyftor

Gör så här

  1. Räksmör: Skala räkorna, ta undan några fina till garnering och lägg kallt. Grovhacka resten, lägg i matberedare med pressad vitlök, dill, limesaft och smör. Kör hastigt så det blandas, räkorna ska inte bli för finfördelade. Smaka eventuellt av med salt, det beror på hur salta räkorna är. Forma ägg av smöret med två vattensköljda matskedar, och ställ kallt till serveringen.

  2. Ruccolapuré: Skala och koka potatisen mjuk. Hetta upp mjölken. Pressa potatisen och blanda med 3 msk smör och mjölk, kör hastigt med elvisp för att få fin purékonsistens (inte för länge, då blir den seg). Smaka av med salt och peppar. Fräs rucolan i 2 msk smör så den mjuknar lite, och blanda ner i purén.

  3. Stek fisken precis genomstekt i smör. Salta och peppra. Servera omedelbart med puré och räksmör. Garnera med räkor och limeklyftor.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök