Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Halloweentårta med pumpa, salt kolasås och choklad

Tårtan garneras med enkla chokladspöken och spritsade pumpor av vispad vit chokladganache. Läs gärna igenom tipsen nedan innan du börjar baka.

Halloweentårta med pumpa, salt kolasås och choklad
Halloweentårta med pumpa, salt kolasås och choklad
Halloweentårta med pumpa, salt kolasås och choklad
Foto: Emma Brink Rask

Pumpabottnar

  • 200 gpumpapuré- (se tips)
  • 1,5 dlströsocker
  • 1 dlrapsolja
  • 2ägg- rumsvarma
  • 2,5 dlvetemjöl
  • 0,75 tskbakpulver
  • 1 tskbikarbonat
  • 1 tskkanel- mald
  • 1 tskingefära- mald
  • 0,5 tsksalt

Mörk chokladganache

  • 200 gmörk choklad- 55-60 procent
  • 2,5 dlvispgrädde
  • 40 gglykossirap
  • 20 gsmör- rumsvarmt

Vit chokladganache

  • 60 gvit choklad
  • 1 dlvispgrädde
  • pastafärg- orange

Fyllning

  • 1 burkdulce de leche- (397 g)
  • 1 tskflingsalt

Spöken

  • 100 gvit choklad
  • 10 gmörk choklad

Gör så här

  1. Dag 1, pumpabottnar: Sätt ugnen på 175 grader och smörj tre formar, 16 cm i diameter. Rör ihop pumpapuré, strösocker, rapsolja och ägg i en bunke.

  2. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör sedan ner dem i pumpasmeten. Fördela smeten i de tre formarna. Grädda bottnarna mitt i ugnen i ca 15 min. Känn med en provsticka om de är färdiggräddade. Låt bottnarna kallna.

  3. Mörk chokladganache: Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Koka upp vispgrädde och glykossirap och häll det över chokladen. Låt det stå i 1–2 min och rör sedan om till en slät ganache. Låt den svalna till runt 32 grader och mixa sedan ner smöret med en mixerstav tills du har en slät och glansig ganache. Täck bunken med plastfolie och låt den stå framme i rumstemperatur över natten.

  4. Vit chokladganache: Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Koka upp vispgrädden och häll den över chokladen. Rör om till en slät ganache. Blanda ner någon droppe pastafärg och rör om. Täck bunken med plastfolie och låt den stå i kylskåp över natten.

Vad tyckte du om receptet?

Dag 2: Fyll en spritspåse med den mörka ganachen (rör inte om i ganachen, då förlorar den sin glans). Fyll en spritspåse med dulce de leche, rör inte om i burken innan.

Lägg en pumpabotten på fatet som tårtan ska serveras på och spritsa en ring med chokladganache runt om och bred ut den

Spritsa hälften av dulce de lechen över bottnen och strö över lite flingsalt. Lägg på nästa botten och upprepa.

Lägg på den sista bottnen och spritsa chokladganache på och runt om tårtan och stryk den slät med en palett. (Spara ett par matskedar ganache för stjälken till pumporna och för att fästa spökena.) Ställ in tårtan i kylskåpet.

Ta fram den orange ganachen och vispa upp den med elvisp tills den blir fast och fluffig. Fyll en spritspåse, försedd med en stjärntyll med små taggar (t ex wilton 8b). Spritsa bollar i olika storlekar på tårtan. Lägg det som är kvar av den mörka ganachen i en spritspåse, och klipp ett hål på 1–2 mm och spritsa stjälkar på pumporna.

Spöken: Temperera chokladen, se tips på sid 70. Häll eller spritsa ut runda klickar på ett bakplåtspapper. Dra ut chokladen med en palett så att den liknar ett spöke. Låt spökena stelna. 

Smält den mörka chokladen och rita på ögon och mun på spöket med hjälp av en tandpetare. Låt chokladen stelna helt och fäst sedan spökena runt kanten på tårtan, fäst dem med lite chokladganache om det behövs.

Tips!

Du kan så klart koka din egen kolasås, men ibland är det smidigt att köpa färdig. Var noga med att inte röra om i den innan du fyller tårtan, då blir den för rinnig.

Om du inte hittar färdig pumpapuré på burk så gör du lätt egen genom att skala och koka köttet av en matpumpa. Mosa och mixa sedan till en puré. Du kan också dela pumpan på hälften, skrapa ut kärnorna och lägga den med snittytan nedåt på ett bakplåtspapper på en plåt och tillaga mitt i ugnen i 45–60 min på ca 175 grader. Dra av skalet och mosa köttet.

Har du inte tre formar i rätt storlek? Du kan grädda i omgångar eller grädda all smet på en gång och sedan dela botten i tre delar. Om du gräddar i en större form behöver du dubbla receptet eller dela tårtan i endast två delar.

Hittar du inte orange pastafärg? Gör som på förskolan och blanda lite rött och gult tills du hittar rätt nyans.

Chokladspökena blir mest hållbara om du tempererar chokladen, men du kan också bara försiktigt smälta chokladen. Om de inte stelnar kan du sätta in spökena i kylskåp i 5–10 min innan du lossar dem från bakplåtspappret och sätter fast dem på tårtan.

Läs också: 9 andra goda bakverk att baka till halloween