Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hallonparfait med rabarberkompott och italiensk maräng

Recept på lyxig efterrätt med hallonparfait toppad med rabarberkompott och italiensk maräng. Hallon i parfaiten till sötsyrlig rabarber och en söt italiensk maräng på toppen, dessutom krispiga vaniljsmulor. En drömdessert!

Hallonparfait med rabarberkompott och italiensk maräng
Hallonparfait med rabarberkompott och italiensk maräng
Hallonparfait med rabarberkompott och italiensk maräng
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 4 dlvispgrädde
  • 4äggulor
  • 1 dlflorsocker
  • 1 dlhallonpuré

Rabarberkompott

  • 2rabarberstjälkar
  • 2 mskvatten
  • 0,5 dlströsocker

Vaniljsmulor

  • 2 dlvetemjöl
  • 1 dlströsocker
  • 75 gsmör
  • 1 tskvaniljsocker

Italiensk maräng

  • 2 dlströsocker
  • 0,75 dlvatten
  • 3äggvitor

Garnering

  • hallon

Gör så här

  1. Vispa grädden. Vispa äggulor och florsocker fluffigt. Blanda i hallonpurén och vänd i grädden. Fördela smeten i portionsglas och ställ i frysen i ca 6 tim.

  2. Rabarberkompott: Skiva rabarbern och lägg den i en kastrull. Tillsätt vattnet och sjud i ca 2 min. Blanda i sockret och sjud ytterligare i ca 3 min. Låt kallna.

  3. Vaniljsmulor: Sätt ugnen på 175°. Blanda mjöl, socker, smör och vaniljsocker till en smulig deg. Strö ut smulorna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 10–12 min. Låt smulorna kallna.

  4. Italiensk maräng: Koka socker och vatten till 121°. Börja vispa äggvitorna i maskin eller med elvisp när sockerlagen är 110°. Häll sockerlagen i äggvitorna i en tunn stråle under vispning och fortsätt vispa tills marängen kallnat. Fördela marängen i två spritspåsar, en med rundtyll och en med stjärntyll.

  5. Ta ut parfaiten ur frysen. Lägg på rabarberkompott och strö över vaniljsmulor. Spritsa på maräng från de båda spritspåsarna och bränn försiktigt med brännare. Garnera med hallon och servera.

Vad tyckte du om receptet?