Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hallonmoussetårta med knaprig tårtbotten

Recept på hallonmoussetårta. Garnera gärna tårtan med sidenband och ätbara ekologiska blommor.

Hallonmoussetårta med knaprig tårtbottenHallonmoussetårta med knaprig tårtbottenHallonmoussetårta med knaprig tårtbotten
Foto: Lena Söderström

Ingredienser

  • 2 dlvetemjöl
  • 100 gsmör
  • 2 mskpistaschnötter- hackade
  • 3 mskvatten

Mousse

  • 500 ghallon
  • 1,5 dlströsocker
  • 7gelatinblad
  • 2 mskpressad lime
  • 3äggvitor
  • 4,5 dlvispgrädde

Garnering

  • hallon
  • florsocker

Gör så här

  1. Nyp ihop mjöl och smör till smulig massa. Blanda i hackade nötter. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 19–24 cm i diameter, beroende på hur hög tårta som önskas. Ställ formen i kylen i ca 30 min. 

  2. Sätt ugnen på 225°. Grädda tårtbottnen i nedre delen av ugnen i ca 15 min. Låt kallna. Klä formens kant på insidan med en konditorplastremsa.

  3. Mousse: Mixa hallon och socker. Passera blandningen genom en finmaskig sil. 

  4. Lägg gelatinblad i kallt vatten i ca 10 min. Värm limesaften i en kastrull. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i saften. Ta kastrullen från värmen och blanda i hallonpurén. Låt kallna, men inte stelna.

  5. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vispa grädden. Rör i hallon- och gelatinsmeten. Vänd ner äggvitorna och blanda försiktigt till en jämn smet.

  6. Häll moussen i formen. Täck med plastfolie och låt stelna i kylen i ca 6 tim. 

  7. Lossa tårtan från formen och dra bort konditorplastremsan. Garnera med hallon och florsocker.

Vad tyckte du om receptet?

Tips! Hallon ger fantastisk färg och mycket smak till moussetårtan. Du kan servera den enligt receptet eller frysa in och servera lätt tinad.