Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hallonkaka

Hallonkaka innehåller self raising vetemjöl och då behövs inget bakpulver. Kakan kan också serveras som dessert med lättvispad grädde.

HallonkakaHallonkakaHallonkaka
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 50 gsmör- rumsvarmt
  • 1,25 dlströsocker
  • 2ägg
  • 1 dlvispgrädde- eller gräddmjölk
  • 2,5 dlself raising vetemjöl- (eller vanligt vetemjöl + 1 tsk bakpulver)
  • 1 krmvaniljpulver
  • 125 ghallon- färska
  • 1 mskpotatismjöl
  • 1 mskflorsocker

Glasyr

  • 4 mskflorsocker
  • 1 dlhallon- färska
  • 0,5 mskvatten

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Vispa smör och socker luftigt. Tillsätt äggen, ett i taget. Rör ner grädden. Blanda i mjöl och vaniljpulver, rör till en slät smet.

  2. Blanda hallonen med potatismjöl och florsocker. Vänd ner dem i smeten. Häll smeten i en smord och bröad form med hål i mitten, ca 1 1/2 liter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min.

  3. Låt kakan vila i formen ca 5 min innan den stjälps upp på ett fat och får kallna.

  4. Glasyr: Rör florsocker, hallon och vatten till en glasyr. Skeda den över kakan.

Vad tyckte du om receptet?

Recept av Charlotte Jenkinson