Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hallonglass med maräng och kaksmul

En vacker och god dessert med smak av hallon. Om du vill kan du hålla det riktigt enkelt men ändå imponera, köp färdiga maränger och glass. Då behöver du bara göra hallonpärlorna.

Hallonglass med maräng och kaksmul
Hallonglass med maräng och kaksmul
Hallonglass med maräng och kaksmul
Foto: Helén Pe

Hallonglass

  • 5 dlvispgrädde
  • 1 burkkondenserad mjölk- 397 g
  • 250 ghallon- frysta

Minimaränger

  • 1 storäggvita
  • citronsaft- några droppar, pressad
  • 2 mskströsocker
  • 2 mskflorsocker
  • 1 krmvaniljsocker

Hallonpärlor

  • 5 dlrapsolja- eller matolja
  • 4 tskgelatinpulver
  • 4 mskvatten
  • 1 dlhallonsaft- outspädd

Garnering och servering

  • 1 dlkaksmulor
  • 40hallon- ca
  • 2 mskfrystorkade hallon- smulade
  • mynta- färsk och/eller citronmeliss

Gör så här

  1. Hallonglass: Vispa vispgrädden tills den får mjuka toppar. Rör ner den kondenserade mjölken i grädden. Häll krämen i valfri form täckt med plastfolie. Smula ner de frysta hallonen och rör om så det blandas lätt. Låt glassen stå i frysen i minst 5 tim.

  2. Minimaränger: Sätt ugnen på 100 grader, varmluft. Vispa äggvitan skummig i en ren bunke tillsammans med citronsaft på medelhastighet i några minuter. Tillsätt strösockret, lite i taget, under fortsatt vispning. Fortsätt att vispa till ett hårt skum.

  3. Sikta ner florsocker tillsammans med vaniljsocker och vänd försiktigt ner det i marängsmeten.

  4. Fyll en spritspåse, försedd med en liten stjärnformad tyll, med marängsmet och spritsa ut minimaränger på en plåt med bakplåtspapper.

  5. Grädda marängerna i 15–30 min beroende på marängernas storlek, de ska inte få färg. Låt marängerna svalna.

  6. Hallonpärlor: Häll rapsoljan i en hög behållare, och låt den stå i frysen i ett par timmar så den blir riktigt kall.

  7. Blanda gelatinpulver och vatten i en skål. Låt det stå och svälla i några minuter. Värm upp hallonsaften och häll den över gelatinet. Rör om tills gelatinet har lösts upp.

  8. Ta fram oljan ur frysen och låt den stå i en skål fylld med is och lite vatten.

  9. Fyll en pipett eller en sprutflaska med saften och tryck ut små droppar i oljan. De kommer att formas till små pärlor och sakta sjunka till botten. Lyft upp pärlorna med jämna mellanrum och skölj av dem i en sil under kallt vatten. Lägg dem åt sidan. Man måste jobba relativt snabbt så att inte saften börjar stelna innan man har hunnit göra klart alla pärlor.

  10. Servering: Fördela kaksmulorna i små högar på 4 tallrikar. Placera en kula hallonglass ovanpå smulorna (om den är hård, ta ut den ca 15 min innan servering), och lägg färska hallon, maränger, hallonpärlor och frystorkade hallon runt om. Garnera med färsk mynta och/eller citronmeliss. Servera desserten direkt.

Vad tyckte du om receptet?