Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
En gräddad, len cheesecake med kolasmulbotten och hallon. Salt kolasås blir pricken över i på denna goda kaka.
Sätt ugnen på 175°. Mixa mjöl, 50 g smör, socker, sirap, vatten, bakpulver och salt i en matberedare till ett smul. Strö ut smulorna på
en plåt med bakplåtspapper. Grädda dem mitt i ugnen i ca 15 min.
Låt smulorna svalna.
Bryn 75 g smör tills det får fin färg och luktar nötigt. Mixa 150 g av smulorna med det brynta smöret i en mixer. Tryck ut smulet i bottnen på en springform, 18–20 cm i diameter. Grädda bottnen mitt i ugnen
i ca 8 min.
Fyllning: Vispa färskost och yoghurt till en jämn smet. Blanda i socker, 1/2 dl majsstärkelse, grädde, vaniljsocker och salt. Rör ner äggen och blanda till en jämn smet. Hacka chokladen. Smält den över vattenbad eller i mikron. Rör ner chokladen i smeten. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och blanda ner det i smeten.
Blanda de frysta hallon med 2 tsk majsstärkelse och rör ner det i smeten. Häll smeten i formen. Grädda cheesecaken mitt i ugnen i ca 40 min. Ställ in en ugnssäker skål med vatten längst ner i ugnen för att ge ånga, då spricker inte cheesecaken lika lätt. Låt den kallna.
Låt cheesecaken stå i kylen fram till servering. Skär loss kanterna från formen med en smal kniv. Servera cheesecaken med salt kolasås.