Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hallonblondie med pannacotta

Söt och god kaka som får lite syrlighet av hallonen och den vispade hallonpannacottan.

Hallonblondie med pannacottaHallonblondie med pannacottaHallonblondie med pannacotta
Hallonblondie är en lagom seg och perfekt syrlig kakbit. Foto: Helen Pé

Ingredienser

  • 200 gvit choklad
  • 1citron
  • 175 gsmör
  • 3ägg
  • 2 dlströsocker
  • 1 tskvaniljsocker
  • 3 dlvetemjöl- (180 g) + 1 msk
  • 1 krmsalt
  • 150 ghallon- frysta

Hallonpannacotta

  • 125 ghallon
  • 1,5gelatinblad
  • 1 dlvispgrädde- + 1,5 dl
  • 0,75 dlströsocker
  • 1 tskpressad citron
  • 0,5 krmsalt

Smulor

  • 100 gvetemjöl- (1,5 dl)
  • 1,25 dlrårörsocker
  • 70 gsmör
  • 0,5 krmsalt

Gör så här

  1. Pannacotta: Passera hallonen genom en sil. Väg till 90 g puré. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 min.

  2. Koka upp hallonpuré, 1 dl grädde, socker och citronsaft. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i smeten. Tillsätt salt. Häll över smeten i en bunke. Täck med plastfolie och låt stelna i kyl i ca 5 tim.

  3. Sätt ugnen på 175°. Hacka chokladen. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Smält smör i en kastrull och tillsätt chokladen. Rör tills chokladen har smält.

  4. Vispa ihop ägg, socker, citronskal och vaniljsocker. Vänd ner choklad­smör, 3 dl mjöl och salt. Rör till en jämn smet. Blanda hallonen med 1 msk mjöl och vänd ner i smeten. Bred ut smeten i en form, 20 x 35 cm, klädd med bakplåtspapper.

  5. Grädda mitt i ugnen i ca 30 min. Kakan ska vara lite kladdig. Låt kakan kallna och ställ den sedan i kylen.

  6. Smulor: Mixa ihop mjöl, socker, smör och salt i en matberedare till en smulig deg. Strö ut smulorna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 20 min. Låt smulorna kallna.

  7. Häll 1 1/2 dl grädde i pannacotta­smeten. Vispa till en fluffig kräm. Lägg krämen i en spritspåse och spritsa den på kakan. Strö på smulorna.

Vad tyckte du om receptet?