Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hallonbakelser med vaniljkräm - recept

Prinsesstårta på små goda sätt. Botten gräddas i långpanna - cirka 12 utstansade bottnar.

Hallonbakelser med vaniljkräm - recept
Hallonbakelser med vaniljkräm - recept
Hallonbakelser med vaniljkräm - recept
MARTIN SKREDSVIK

Botten

  • 5ägg
  • 2 dlströsocker
  • 1,5 dlvetemjöl
  • 1,5 dlpotatismjöl
  • 2 tskvaniljsocker
  • 2 tskbakpulver

Marsipanlock

  • 2marsipanlock- rosa, köpta
  • evvegetabilisk olja- till pensling av marsipan

Fyllning

  • hallonsylt- köpt

Hallongrädde

  • 2,5 dlvispgrädde- ca
  • 1,5 dlhallon

Garnering

  • vispgrädde- hårt vispad
  • 1 dlhallon- färska eller frysta, ca
  • citronmeliss
  • florsocker

Snabb vaniljkräm

  • 3 dlmjölk- (alternativt hälften mjölk, hälften grädde)
  • 23 mskströsocker
  • 1 nypasalt
  • 2äggulor
  • 1,52 mskmajsstärkelse (Maizena)
  • 23 tskvaniljsocker

Gör så här

  1. Gör en sats vaniljkräm enligt receptet på föregående uppslag

  2. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en långpanna 30x40 cm med bakplåtspapper. Smörj och mjöla pappret.

  3. Vispa ägg och socker tills de är vitt och pösigt ca 5 minuter.

  4. Blanda de torra ingredienserna väl. Sikta dem i äggsmeten och vänd ner försiktigt. Häll smeten i formen och stryk ytan jämn och slät. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 15-20 minuter eller tills den är klar, prova med en sticka.

  5. Låt botten svalna något. Stjälp sedan upp den på en arbetsbänk och dra försiktigt bort bakplåtspappret. Stansa ut bottnar med ett glas, lägg i en plastpåse så de inte torkar eller frys in.

  6. De här bakelserna byggs inte upp och ner i någon form utan som ”vanligt”. Den översta botten blir som ett tak och ligger närmast marsipanen. Det betyder att hallonsylten och vaniljkrämen måste samsas mellan två bottnar.

  7. Lägg ett lager hallonsylt och vaniljkräm mellan de första bottnarna.

  8. Blanda hårt vispad grädde med hallon eller några matskedar hallonsylt. Bred ett ordentligt lager hallongrädde på nästa botten. Täck med den sista botten.

  9. Mät omkrets och höjd på bakelsen. Lägg till cirka 1 cm i omkrets och 1.5 cm på höjden. Skär ut en rektangulär form av marsipanen.

  10. Pensla eventuellt marsipanen med olja

  11. Vik runt marsipanen kring bakelsen och lägg marsipankanterna omlott. Tryck ihop marsipankanterna högst upp och vik in över locket. Tryck försiktigt eller dra med fingret längs med omlott-kanterna på marsipanen så de fäster varandra lätt. Ställ kallt tills servering.

  12. Innan servering, spritsa grädde på toppen och garnera med hallon, citronmeliss och siktat florsocker.

  13. Vaniljkräm: Värm vätska, färg och matfett i en kastrull. När det smält, tillsätt vetemjölet och vispa till en degklump som släpper kastrullens kanter. Ställ åt sidan.

  14. Smula mandelmassa och blanda med vetemjölsdegen i en bunke. Arbeta in florsocker med händerna eller en matberedare. Om degen blir för blek, arbeta in mer saft eller färg. Ju mer vätska, desto mer florsocker behövs. Lägg degen i en plastpåse och förvara kallt.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök