Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hallon- och flädertårta

Somrig tårta med smak av hallon och fläder. Passar till kalaset, midsommar eller en sommarfika i trädgården. 

Hallon- och flädertårta
Hallon- och flädertårta
Hallon- och flädertårta
Foto: ASA SWANBERG

Bottnar

  • 4ägg
  • 2 dlströsocker
  • 1 dlvetemjöl
  • 1 dlpotatismjöl
  • 1 tskbakpulver
  • 2 tskvaniljsocker
  • 1 tskkardemummakärnor- nystötta

Fläderpannacotta

  • 2gelatinblad
  • 2 dlvispgrädde
  • 1 mskströsocker
  • 2 tskvaniljsocker
  • 1,5 dlflädersaft- koncentrat
  • 1 mskcitronsaft- pressad

Hallongrädde

  • 5 dlvispgrädde
  • 125 ghallon- färska eller frysta
  • 0,5 dlflorsocker

Garnering

  • 250 ghallon- färska
  • citronmeliss
  • ätbara blommor

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla två springformar, cirka 16 cm i diameter.

  2. Bottnar: Vispa ägg och strösocker pösigt med elvisp, i cirka 3 minuter.

  3. Blanda ihop resten av ingredienserna och sikta ner dem i äggsmeten. Vänd försiktigt runt med en slickepott till en jämn smet. Fördela smeten i formarna.

  4. Grädda bottnarna i nedre delen av ugnen i 25–30 minuter. Känn med provsticka att de är klara. Låt dem kallna på galler.

  5. Pannacotta: Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 10 minuter.

  6. Koka upp grädde, strösocker och vaniljsocker i en kastrull. Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta ner i blandningen. Tillsätt fläder- och citronsaft. Låt smeten svalna en stund och ställ den sedan i kylskåp i cirka 3 timmar.

  7. Hallongrädde: Vispa grädden medelfast. Tina hallonen om de är frysta och mosa dem med en gaffel tillsammans med florsocker. Vänd ner dem i grädden.

  8. Dela bottnarna i två bottnar vardera så du har totalt fyra bottnar. Lägg den första på ett tårtfat och bred ut en tredjedel av hallongrädden på den. Lägg på nästa botten, bred ut fläderpannacottan på den. Lägg på den tredje bottnen och bred ännu en tredjedel hallongrädde på den. Lägg på den sista bottnen. Bred ut nästan all resterande hallon- grädde på den. Stryk ut det sista av hallongrädden slarvigt runt tårtan och toppa med hallon, citron- meliss och blommor

Vad tyckte du om receptet?