Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
En riktig festtårta med hallonpannacotta, chokladmousse och mjölkchokladglasyr som tar lite tid att göra men är väl värd besväret. Hallon och choklad är en klassisk och svårslagen smakkombination.
Sätt ugnen på 190°. Finhacka nötterna. Vispa äggvitor, strösocker och salt till en fast marängsmet. Blanda ihop florsocker, mandelmjöl och vetemjöl och sikta ner det i smeten. Vänd ner det tillsammans med nötterna. Lägg smeten i en spritspåse.
Spritsa smeten i en cirkel på ett bakplåtspapper, ca 18 cm i diameter och jämna till ytan. Grädda bottnen mitt i ugnen i 16–18 min. Låt den kallna.
Hallonpannacotta: Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5–10 min. Koka upp grädde, socker och hallonpuré. Ta kastrullen från värmen. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i hallonblandningen under omrörning.
Häll det mesta av smeten i en interiörform, 16–18 cm i diameter.
Du kan också använda en springform täckt med plastfolie. Häll resten av smeten i en silikonmatta med kupoler, ca 2–3 cm. Låt formarna
stå i frysen i 2–3 tim.
Ljus chokladmousse: Hacka chokladen. Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5–10 min. Vispa grädden ganska lös och ställ in den i kylen.
Halvera och skrapa ut fröna ur vaniljstången. Koka upp mjölken med hälften av sockret, vaniljstång och -frön. Vispa upp äggulor och resten av sockret. Häll den varma mjölken över äggulesmeten. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm under vispning till 83°. Häll den varma smeten över chokladen och rör tills den har smält. Låt den svalna till 32–34°. Vänd ner grädden.
Lägg tårtplast, 6 cm bred, i en tårtring eller springform, 20–22 cm
i diameter. Lägg i tårtbottnen och häll på lite mindre än hälften av moussen. Lossa pannacottan från formen och lägg i den fryst
i moussen. Täck med resten av moussen. Häll upp överbliven mousse
i en kupolsilikonform. Låt tårtan och kupolerna stå i frysen i ca 5 tim.
Mjölkchokladglasyr: Hacka chokladen. Låt gelatinbladen ligga
i kallt vatten i 5–10 min. Koka vatten, socker och glykos till 103°. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i den varma lagen.
Blanda choklad, kakao och grädde i en skål. Häll över den varma lagen. Mixa det slätt med en stavmixer. Ställ glasyren i ett kallt vattenbad och låt den svalna till 32–34°.
Ta tårtan ur frysen och häll över glasyren. Låt tårtan stå lite tills glasyren har stelnat.
Lägg pannacottakupoler och moussekupoler på toppen av tårtan och spritsa hallonsylt emellan. Garnera tårtan med hallon, oxalis och pistaschnötter.