Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hälleflundra med rotsaker och saffranssås

En underbart köttig fisk som lyfts till skyarna av söta rotsaker och kryddig saffranssås.

Hälleflundra med rotsaker och saffranssåsHälleflundra med rotsaker och saffranssåsHälleflundra med rotsaker och saffranssås
WOLFGANG KLEINSCHMIDT

Ingredienser

  • 4 bitarhälleflundrafilé- (à cirka 180 g)

Honungsgrillade rotsaker

  • 1500 gpotatis- och rotsaker, till exempel morot, palsternacka, rödbeta, rödlök
  • 1 mskhonung
  • olivolja
  • timjan- några kvistar färsk
  • flingsalt
  • svartpeppar

Saffranssås

  • 0,5fänkål
  • 1schalottenlök
  • 2 msksmör
  • 2 mskvetemjöl
  • 0,5 dlvitt vin
  • 2 dlfiskbuljong
  • 2 dlgrädde
  • 0,5 gsaffran- (1 kuvert)
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader, gärna varmluft. Skala och skär rotfrukterna i bitar, olja en ugnsform och lägg i rotsakerna. Ringla över honung och olivolja, strö över flingsalt och färsk timjan och ställ in i ugnen i cirka 20-25 minuter, de ska vara nästan klara. Flytta sedan formen längst ner i ugnen och sänk ugnsvärmen till 125 grader.

  2. Stek fisken i grill- eller stekpanna ett par minuter på varje sida. Lägg fiskbitarna i en annan ugnsform och ställ in på galler i mitten av ugnen tills fiskköttet är genomkokt, cirka 15 minuter.

  3. Gör under tiden saffranssåsen: Finhacka fänkål och lök och fräs hacket i smör. Ta från värmen och vispa ner mjölet. Späd med vin, buljong och grädde. Tillsätt saffran och låt koka upp. Sänk värmen och sjud sakta i 5 minuter utan lock. Smaka av med salt och peppar.

  4. Sila såsen. Lägg en hög av rotsakerna mitt på tallrikarna. Lägg hälleflundran ovanpå och ringla runt saffranssås. Droppa över olivolja och servera genast.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök