Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Haggis på bosses svenska vis

Haggis är traditionellt gjord på får­inälvor samt havregryn, ister, lök och kryddor. Rätten påminner om pölsa och serveras med potatismos, rotmos, och gröna ärtor.

Haggis på bosses svenska vis
Haggis på bosses svenska vis
Haggis på bosses svenska vis
MARTIN SKREDSVIK

Ingredienser

  • 500 glammfärs
  • 500 gpölsa- av god kvalitet

  • 1 mskmejram- torkad
  • 1 tsktimjan- torkad
  • 0,5 tskmuskotnöt- riven
  • 0,5 tskkryddnejlika- malen
  • 12 tskcitron- pressad
  • salt
  • peppar

Rotmos


  • 1 kgkålrötter
  • 200 gmorötter
  • 0,5 tsksalt- till 5 dl vatten

  • 2potatisar- (mjölig till exempel king edward)

  • 2 dlkokspad
  • 1hönsbuljongtärning
  • 1 msksmör
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Bryn lammfärsen i smör utan att den får färg i en stekpanna.

  2. Tillsätt pölsan och kryddorna.

  3. Stek tillsammans några minuter. Häll i citronsaften.

  4. Smaka av med salt och peppar

  5. Servera med rotmos (se separat recept) kokta gröna ärtor och ett gott potatismos.

  6. Rotmos: Dela kålrötter och morötter i tärningar, 2-3 cm stora.
 Koka 20-30 minuter i saltat vatten. Skala potatisen och skär den i tärningar och låt koka med i ytterligare 15 minuter.
 Häll av spadet, men spara 2 dl.
 Lös upp buljongtärningen i det sparade spadet.
 Mosa rotsakerna ganska grovt.
 Vispa ner spadet och en smörklick och rör till en lagom konsistens.
 Smaka av med salt och peppar.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök