Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Gyros med tzatziki

Gyros är populär snabbmat i Grekland. Den innehåller bland annat kryddat, tunt skivat kött som rullas in i pitabröd. I Turkiet heter motsvarigheten kebab.

Gyros med tzatziki
Gyros med tzatziki
Gyros med tzatziki
Gyros är populär snabbmat i Grekland. Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 500 gkotlettrad- benfri

Marinad

  • 2 mskolivolja
  • 2 krmkummin- mald
  • 12vitlöksklyftor- pressade
  • 2 msksvensk senap
  • 1 tsksalt

Tzatziki

  • 2 dlyoghurt (10%)
  • 1 dlpersilja- hackad
  • 12vitlöksklyftor- pressade
  • 0,5 mskolivolja
  • 1 krmsalt
  • 0,5 krmsvartpeppar- nymald

Tillbehör

  • 1rödlök
  • 1 dlpersilja- hackad
  • 1 mskolivolja- + 1 msk
  • 2 krmsalt
  • 2tomater
  • 8pitabröd

Gör så här

  1. Strimla köttet. Blanda olja, kummin, vitlök, senap och salt till marinaden. Blanda i köttet.

  2. Tzatziki:  Blanda yoghurt, persilja, vitlök, olja, salt och peppar. Ställ kallt till servering.

  3. Tillbehör:  Skala och klyfta löken tunt och blanda med persilja, salt och 1 msk olja. Klyfta tomaterna.

  4. Stek köttet hastigt med marinaden i en het stekpanna, stek 2-3 min i omgångar.

  5. Pensla pitabröden med 1 msk olja och stek dem i het torr panna, 1 minut på var sida. Eller värm bröden i ugnen, 200° i 3-4 min.

  6. Servera i små skålar och låt var och en fylla sina egna gyros.

Vad tyckte du om receptet?