Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Gyros i pitabröd med tzatziki

Recept på gyros av strimlad grillad fläskkarré i pitabröd med tzatziki.

Gyros i pitabröd med tzatziki
Gyros i pitabröd med tzatziki
Gyros i pitabröd med tzatziki
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 800 gfläskkarré- benfri
  • 2 tsksalt

Kryddpasta

  • 1 mskoregano
  • 1 mskpaprikapulver
  • 1 tskspiskummin- malen
  • 1 msksenapsfrön- gula
  • 1 mskingefära- riven
  • 0,5 tskchili flakes
  • 2vitlöksklyftor
  • 0,5 dlolivolja

Till servering

  • tzatziki
  • pitabröd
  • 1 huvudisbergssallad
  • 3tomater
  • 1röd lök
  • 0,5gurka

Tzatziki

  • 1gurka
  • 1 tsksalt
  • 2 dlgrekisk yoghurt- 10 %
  • 2vitlöksklyftor- rivna
  • 1 mskolivolja
  • salt- svartpeppar

Gör så här

  1. Skär fläskkarrén i tjocka skivor, cirka 3 cm. Mixa samman oregano, paprikapulver, spiskummin, senapsfrön, ingefära, chiliflakes och vitlöksklyftor med olivolja till en kryddpasta.

  2. Gnid in kryddpastan runtom karréskivorna. Lägg dem i en plastpåse. Låt köttet ligga och dra tills sig smakerna, cirka 1 timme.

  3. Tzatziki: Riv gurkan på den grova sidan av rivjärnet. Salta gurkan och låt den rinna av i en nätsil. Pressa ur så mycket saft som möjligt ur gurkan. Blanda den med grekisk yoghurt, vitlök, olivolja, salt och svartpeppar.

  4. Torka av, salta och grilla skivorna, 5–7 minuter per sida under lock. Låt köttet vila 5 minuter. Skiva köttet i tunna skivor. Servera i varma pitabröd med tzatziki, strimlad isbergssallad, skivad tomat, gurka och rödlök.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling Christina Asplund Foto Thomas Carlén

Recept från Mitt kök