Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Gurksallad med vitlöksdressing och sesamfrön

Den krispiga gurkan är ett fantastiskt komplement till feta, salta och kryddstarka rätter och den serveras bäst kylskåpskall.

Gurksallad med vitlöksdressing och sesamfrön
Gurksallad med vitlöksdressing och sesamfrön
Gurksallad med vitlöksdressing och sesamfrön
Foto: Lina Eidenberg Adamo / Lina Eidenberg Adamo/Expressen Lifestyle

Ingredienser

  • 2gurkor
  • 1 tskflingsalt

Dressing

  • 2vitlöksklyftor
  • 4 mskchinkiangvinäger- eller ljus ­risvinäger
  • 0,5 tskMSG (natriumglutamat)- eller 1 tsk sojasås
  • 1 mskströsocker
  • 1 mskkinesisk soja- ljus
  • 1 msksesamolja- eller 2 msk chiliolja

Garnering

  • 1 msksesamfrö- rostade eller ­hackade jordnötter

Gör så här

  1. Halvera gurkorna på längden och gröp ut kärnorna med en ­tesked. Lägg gurkorna med snitt­ytan nedåt och ­krossa lätt med något tungt, t ex en mortelstöt. Skär den krossade gurkan i munstora bitar. Strö över salt och låt rinna av i en sil eller durkslag i kylen i 15–45 min. 

  2. Dressing: Skala och finriv ­vitlöken. Rör ihop vitlök, vinäger, MSG, socker, soja och sesamolja.

  3. Häll av överflödig vätska från gurkan. Lägg gurkan i skål och häll över dressingen. Garnera med ­sesamfrön eller jordnötter.

Vad tyckte du om receptet?