Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Gurkkimchi är en enkel kimchivariant som går att börja äta redan efter ett par timmar. Godast blir den om den får stå någon dag.
Skölj gurkorna. Skär dem i 10 cm långa bitar, västeråsgurkorna används hela. Skär djupa kryss i varje gurkbit, men lämna 2 cm i botten så att gurkan ändå håller ihop.
Lägg gurkorna i en stor bunke och strö över salt. Se till att saltet även hamnar inuti kryssen. Låt stå ca 30 min i rumstemperatur, vänd efter halva tiden.
Lägg gurkorna i ett durkslag och skölj i kallt vatten. Klappa gurkorna torra med hushållspapper.
Skala morötterna och skär dem i riktigt tunna strimlor. Ansa och skär salladslöken. Lägg morötter och salladslök i en skål. Skala och riv i vitlöken och tillsätt gochugaru, sesamfrön, miso, fisksås och socker. Blanda ordentligt.
Öppna försiktigt upp gurkbitarna och fyll dem med kryddblandningen. Lägg de fyllda gurkbitarna tätt i en väl rengjord burk. Sätt på lock och ställ i kylen.
Kimchin går att börja äta efter 2 timmar men blir ännu godare om den får stå 2–3 dagar.
Bryt upp gurkan och servera den i stavar med fyllningen. Den håller ca 1 månad i kylen.
Recept Ylva Porsklev Tips! Servera gärna gurkkimchi som tillbehör till Stir fry med kyckling.