Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Gurka- och ängssyrasorbet

Fräsch och syrlig sorbet gjord på gurka, ängssyra och sockerlag. Servera med marinerad gurka, ängssyra och körvel. Ringla runt lite körvelolja och riv över citronskal.

Gurka- och ängssyrasorbetGurka- och ängssyrasorbetGurka- och ängssyrasorbet
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Gurka- och ängssyrasorbet

  • 1gurka
  • 50 gängssyra
  • 1gelatinblad
  • 2 dlsockerlag
  • 1 dlvatten

Körvelolja

  • 1 krukakörvel- spara några blad till garnering
  • 10 gängssyra
  • 4 mskolivolja

Till garnering

  • bladängssyra- några och körvel
  • 1citron- finrivet skal

Gör så här

  1. Gurka- och ängssyrasorbet: Skär gurkan i bitar (spara cirka 4 centimeter av gurkan) och grovhacka ängssyran. Lägg gurkan och ängssyran i en mixer och mixa. Sila av och spara den gröna juicen.

  2. Blötlägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 5–10 minuter.

  3. Koka upp sockerlagen och vatten. Dra av från plattan.

  4. Lyft upp gelatinet ur vattnet och smält det i den varma sockerlagen. Rör om och tillsätt vattnet. Låt lagen svalna helt och tillsätt den gröna juicen, men spara två matskedar av lagen.

  5. Kör i glassmaskin tills sorbeten är fast och krämig.

  6. Sätt in sorbeten i frysen i 1 timme så går den lättare att skeda upp.

  7. Ta resten av gurkan (de cirka 4 centimeter som blev över), kärna ur och skär i halvmånar.

  8. Lägg halvmånarna i en skål och marinera i lagen (de två matskedarna av lagen som sparats).

  9. Körvelolja: Mixa bladen och sila av.

  10. Blanda vätskan med oljan.

  11. Servering: Lägg upp gurka i botten på tallrikarna. Doppa en sked i varmt vatten och skeda upp sorbeten. Lägg på ängssyra, körvel och ringla runt lite av körveloljan. Riv över citronskal.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök