Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Gurk- och citronsorbet med marängflarn är en fräsch dessert. I detta recept används en fjärdedel av marängsmeten i sorbeten och resten till att göra krispiga marängflarn att garnera med.
Skär gurkan i bitar. Mixa den till en puré. Sila purén i en sil och pressa ut så mycket vätska som möjligt. Spar vätskan. Sila citronsaften genom en sil.
Koka upp 2 dl socker och 4 dl vatten. Rör om tills sockret har lösts upp. Låt kallna. Blanda sockerlagen med citronsaft och gurkvattnet. Ställ i frysen. Rör om var 20:e min och frys 3–4 timmar. Gör ordning marängen när sorbeten nästan är färdigfrusen.
Koka 1 dl socker och 2 1/2 msk vatten i en liten kastrull, utan att röra om, till 130°. Passa noga så att det inte bränner. Vispa äggvitan till ett fast skum. Vispa ner sockerlagen i äggvitan och fortsatt vispa tills marängen har svalnat.
Mixa sorbeten snabbt i matberedare. Rör ner en fjärdedel av marängsmeten. Ställ tillbaka sorbeten i frysen tills den har en fin konsistens. Ta ut den frysta sorbeten i rumstemperatur ca 30 min före servering om den gjorts i förväg.
Om du använder glassmaskin blandas marängsmeten ner strax innan sorbeten är färdigfrusen. Frys ytterligare ca 5 min. Ställ sorbeten i frysen ca 1 timme så blir den perfekt i konsistensen.
Sätt ugnen på 75°. Bred ut resterande marängsmet tunt på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lime- och citronskal. Låt torka mitt i ugnen ca 2 timmar. Låt kallna.
Bryt sönder marängen i bitar och garnera sorbeten med dem.