Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Citronsorbet med marängflarn

Gurk- och citronsorbet med marängflarn är en fräsch dessert. I detta recept används en fjärdedel av marängsmeten i sorbeten och resten till att göra krispiga marängflarn att garnera med.

Citronsorbet med marängflarn
Citronsorbet med marängflarn
Citronsorbet med marängflarn
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

 • 1gurka- (ca 350 g)
 • 2 dlcitron- pressad
 • 2 dlströsocker- + 1 dl
 • 4 dlvatten- + 2,5 msk
 • 2äggvitor

Garnering

 • lime- och citronskal- rivet

Gör så här

 1. Skär gurkan i bitar. Mixa den till en puré. Sila purén i en sil och pressa ut så mycket vätska som möjligt. Spar vätskan. Sila citronsaften genom en sil.

 2. Koka upp 2 dl socker och 4 dl vatten. Rör om tills sockret har lösts upp. Låt kallna. Blanda sockerlagen med citronsaft och gurkvattnet. Ställ i frysen. Rör om var 20:e min och frys 3–4 timmar. Gör ordning marängen när sorbeten nästan är färdigfrusen.

 3. Koka 1 dl socker och 2 1/2 msk vatten i en liten kastrull, utan att röra om, till 130°. Passa noga så att det inte bränner. Vispa äggvitan till ett fast skum. Vispa ner sockerlagen i äggvitan och fortsatt vispa tills marängen har svalnat.

 4. Mixa sorbeten snabbt i matberedare. Rör ner en fjärdedel av marängsmeten. Ställ tillbaka sorbeten i frysen tills den har en fin konsistens. Ta ut den frysta sorbeten i rumstemperatur ca 30 min före servering om den gjorts i förväg.

 5. Om du använder glassmaskin blandas marängsmeten ner strax innan sorbeten är färdigfrusen. Frys ytterligare ca 5 min. Ställ sorbeten i frysen ca 1 timme så blir den perfekt i konsistensen.

 6. Sätt ugnen på 75°. Bred ut resterande marängsmet tunt på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lime- och citronskal. Låt torka mitt i ugnen ca 2 timmar. Låt kallna.

 7. Bryt sönder marängen i bitar och garnera sorbeten med dem.

Vad tyckte du om receptet?