Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Gumbo

Gumbo är en gryta eller soppa från södra Louisiana. Den innehåller en buljongbas, kött eller skaldjur och selleri, paprika och lök. Servera gärna gumbon med bröd och aioli.

Gumbo
Gumbo
Gumbo
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 2chorizo- eller andouillekorvar
  • 1 pktbacon
  • 1gul lök
  • 1grön paprika
  • 2 stjälkarselleri
  • 23vitlöksklyftor
  • smör- till stekning
  • 2 tskcajunkrydda
  • 6 dloxbuljong- (mörk köttbuljong)
  • 400 gkrossade tomater- eller cocktailtomater på burk
  • 1 tskvitvinsvinäger
  • 0,51 tskströsocker
  • tabasco- några droppar
  • worcestershiresås- några droppar
  • salt
  • 2 tskmajsstärkelse (Maizena)
  • vatten- kallt
  • 400 gräkor med skal
  • 1 mskpersilja- hackad

Gör så här

  1. Skiva korvarna och strimla baconen.

  2. Fräs korvarna i smör i en sauteuse eller gryta. Flytta över korvarna på ett fat.

  3. Stek baconen och lägg på fatet.

  4. Skala och hacka löken, kärna ur och skär paprikan i bitar, strimla sellerin och hacka vitlöken.

  5. Fräs löken, paprikan och sellerin i smör i sauteusen eller grytan, tillsätt vitlöken och cajunkryddan. Häll på oxbuljongen och krossade tomater, vinäger och socker. Smaka av med tabasco, worcestershiresås och salt. Koka upp och sjud i några minuter.

  6. Rör ut majsstärkelse i lite kallt vatten och blanda ner i grytan och red av så att den blir mer tjockflytande och krämig.

  7. Skala räkorna men spar några till garnering. Lägg i korvskivorna, baconen och räkorna.

  8. Garnera med hela räkor och strö över persilja.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök