Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Guldsemlor

Ätbart guldpulver finns att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker eller i hobbybutiker, exempelvis Panduro. Det kan också beställas på nätet.

Guldsemlor
Guldsemlor
Guldsemlor
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

    Grundrecept semlor

    • 0,25 pktjäst- (12,5 g)
    • 75 gsmör
    • 2 dlmjölk
    • 1ägg
    • 3 mskströsocker
    • 0,5 krmsalt
    • 6 dlvetemjöl- + 1/2 dl till utbakningen
    • 0,5 tskkardemumma- malen
    • 1 tskbakpulver

    Till pensling

    • 1ägg- uppvispat

    Fyllning

    • inkråm från bullarna
    • 200 gmandelmassa
    • 34 mskmjölk

    Kräm

    • 300 gcream cheese
    • 1,5 dlflorsocker
    • 2 dlvispgrädde

    Till garnering

    • guldpulver- ätbart

    Gör så här

    1. Använd gärna köksmaskin monterad med degkrok. Dela sönder jästen i en bunke. Smält smöret och blanda det med mjölken i en bunke. Blanda i ägg, socker och salt. Häll degspadet, som ska vara 36 grader, över jästen och blanda tills jästen löser sig. Tillsätt 4 1⁄2 dl av mjölet blandat med kardemumma och arbeta ihop till en smidig deg, den får inte bli för hård. Jäs degen under bakduk i 30 minuter.

    2. Blanda resten av mjölet (1 1⁄2 dl) med bakpulvret och arbeta in degen.

    3. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma den till en längd. Skär längden i 6, 8 eller 16 jämnstora bitar. Forma dem till släta runda bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs under bakduk i 30 minuter.

    4. i mitten av ugnen de större bullarna i cirka 15 minuter, de små i cirka 10 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.

    5. Skär av ett lock på varje bulle. Ta ur en del av inkråmet (cirka 1 msk på varje bulle) med en gaffel. Smula sönder det i en djup bunke. Riv ner mandelmassan grovt. Tillsätt mjölk och blanda ihop med elvisp.

    6. Fördela fyllningen i bullarna.

    7. Vispa ihop cream cheese och florsocker i en bunke. Vispa ner grädden i omgångar till en fluffig kräm.

    8. Garnera de fyllda bullarna med spritsad kräm och sikta över lite guldpulver. Lägg på locken.

    Vad tyckte du om receptet?

    Recept från Mitt kök