Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Guldglittrig mörk chokladtryffel

Guldpulver är ätbart och finns i butik och i näthandeln. Spriten kan bytas ut mot 2 msk starkt kaffe eller espresso.

Guldglittrig mörk chokladtryffelGuldglittrig mörk chokladtryffelGuldglittrig mörk chokladtryffel
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 250 gmörk choklad- 70 %
  • 1 dlvispgrädde
  • 3 mskmuscovadosocker
  • 50 gsmör- rumstempererat
  • 23 mskkonjak- eller rom

Till garnering

  • 200 gmörk choklad
  • guldpulver- (gold dust)

Gör så här

  1. Hacka chokladen.

  2. Mät upp grädden och sockret i en liten släpplättpanna med hög kant, cirka 22 centimeter i diameter, och låt koka upp. Ta pannan från värmen och tillsätt chokladen. Låt chokladen smälta under omrörning med en visp. Rör i smöret i små klickar.

  3. Smaksätt med konjak eller rom och rör till en slät tryffelmassa.

  4. Häll massan i en form, cirka 15 × 20 centimeter. Låt kallna.

  5. Täck med plastfilm och låt stå i kylen att stelna 2–3 timmar eller tills massan kan formas till kulor.

  6. Forma kulor av cirka 1 msk tryffelmassa och lägg dem på ett fat. Täck med plastfilm och låt stå i kylskåp tills de har stelnat helt.

  7. Garnering: Smält chokladen i ett vattenbad och låt den svalna men inte stelna.

  8. Doppa tryfflarna med hjälp av en gaffel eller tandpetare i den smälta chokladen, en i taget, och lägg efterhand på en bricka med bakplåtspapper.

  9. Låt stelna i kylskåp. Garnera med guldpulver.

Vad tyckte du om receptet?

Recept ur "Julgodis" av Lena Söderström (Semic). Boken hittar du bland annat på adlibris.

Recept från Mitt kök