Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ungersk gulaschsoppa med högrev och gremolata

Ett kanonrecept på ungersk gulaschsoppa med högrev och gremolata. Blanda gärna i lite färsk chili i tunna skivor om du vill få den mustiga gulaschsoppan ännu hetare. I detta recept använder vi högrev men den kan även göras på köttfärs.

Ungersk gulaschsoppa med högrev och gremolata
Ungersk gulaschsoppa med högrev och gremolata
Ungersk gulaschsoppa med högrev och gremolata
Servera gulaschsoppan med gremolata och en klick crème fraiche. Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 1 kghögrev- benfri
  • 0,5 msksalt- + 1 tsk
  • 2gula lökar
  • 2vitlöksklyftor
  • 2 mskolivolja- + 2 msk
  • 25 gsmör- + 25 g
  • 1,5 mskpaprikapulver
  • 1 tskkummin- mald
  • 1 tskchili
  • 1 lvatten
  • 2 tärningaroxbuljong
  • 5 dlporter
  • 1 burktomater- krossade (400 g)
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 45potatisar- (350 g)
  • 2röda paprikor
  • 1citron- pressad saft

Gremolata

  • 2vitlöksklyftor
  • 1 knippabladpersilja
  • 1citron- rivet skal

Tillbehör

  • 2,5 dlsmetana- eller crème fraîche

Gör så här

  1. Skär köttet i tärningar. Blanda bitarna med 1/2 msk salt och ställ åt sidan.

  2. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i 2 msk olja och 25 g smör i en stekpanna tills löken blir genomskinlig.

  3. Tillsätt paprikapulver, kummin och chilipeppar och fräs ytterligare ca 2 min. Lägg löken i en gryta.

  4. Bryn köttet i 2 msk olja och 25 g smör i omgångar tills det får fin färg.

  5. Lägg köttet i grytan. Tillsätt vatten, buljongtärningar, porter, tomatkross och peppar. Låt sjuda under lock 1–2 timmar. Hit kan förberedas redan dagen före.

  6. Skala potatisen och skär den i tärningar. Kärna ur och tärna paprikan. Blanda ner potatis och paprika i grytan och sjud under lock ytterligare ca 15 min, tills potatisen är mjuk.

  7. Smaka av med citronsaft och 1 tsk salt.

  8. Gremolata: Skala och finhacka vitlöken. Hacka persiljan. Blanda vitlök, persilja och citronskal till ett strössel.

  9. Servera grytan med gremolata och smetana eller crème fraiche.

Vad tyckte du om receptet?