Den mustiga gulaschgrytan värmer gott och passar både till vardag och fest. Olivoljan förhöjer smakerna. Servera med nybakat bröd, en klick yoghurt och ett kraftigt rödvin.
Klassiska smaker på den mustiga gulaschgrytan som förstärkts med färsk paprika i rött och gult.Foto: Holger Edström
(Betyg: 3,8 · 417 röster)
Ingredienser
16personer
Tänk på:
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
2,5 – 3 kghögrev- eller benfri märgpipa
2 – 3 msksmör- till stekning
2 dlvatten
4gula lökar
2 tsksalt
2 mskpaprikapulver
1citron- finrivet skal
2 tsktimjan- torkad
1 tskmejram- torkad
4 klyftorvitlök
2 tskkummin- hel, stött
1 tskcayennepeppar
2 – 3 mskolivolja
2 lvatten
4oxbuljong- mörk tärningar
Tillbehör
paprika- gul 1/ person
röd paprika- 1/person
bröd- 1/person
matyoghurt- 2 dl /person
Gör så här
Putsa köttet och skär det rent från fett, senor och hinnor. Skär det i bitar, ca 2 x 2 cm. Fräs köttet i omgångar i smör i het panna. Lägg över det i en rymlig gryta efter hand. Vispa ur stekpannan med vatten och häll det över köttet.
Skala och grovhacka löken. Lägg den i grytan tillsammans med salt, paprikapulver, citronskal, timjan, mejram, vitlök, kummin, cayennepeppar, olivolja, vatten och smulade buljongtärningar. Rör om och koka upp.
Låt grytan sjuda på låg värme under lock 1 1/2–2 timmar tills köttet är riktigt mört. Låt grytan kallna. Frys ev in 3/4 i tre formar till senare tillfälle.
Strimla röd och gul paprika som får sjuda med ca 2 min före servering.
Servera med nybakat bröd, en klick yoghurt och ett kraftigt rödvin.
Foto: Holger Edström
gulaschgryta
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3,8 · 417 röster)
Att dricka till gulasch
Till gulasch smakar det allra bäst med ett kraftfullt rödvin.
Periquita Reserva 2016 (2560), Portugal Smakrikt, mustigt med toner av mogna plommon, kryddor och fint integrerade syror.
Escada Touriga Nacional 2016 (72492), Portugal Kryddigt och bussigt med saftig frukt och skapliga tanniner.
Perfekt att frysa in
Laga en riktigt stor sats som räcker till många eller spara och frys in. Perfekt att ta fram när det är bråttom, bara att tina och värma.