Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Grytfriterade pommes frites

Här behövs varken fritös eller termometer – så gör du goda grytfriterade pommes frites. 

Grytfriterade pommes frites
Grytfriterade pommes frites
Grytfriterade pommes frites
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 1 kgpotatis- mjölig
  • 1,5 lrapsolja
  • 1 tsksalt

Gör så här

  1. Skala potatisen, alternativt spara skalet i ändarna, och skär den i stavar. Häll oljan i en stor gryta. Oljan ska max nå upp till hälften, annars kan det koka över.

  2. Lägg ner potatisstavarna i den kalla oljan och sätt plattan på högsta temperatur. Låt oljan koka upp och låt sedan pommes fritesen sjuda ca 15 min utan att röra om, på 3/4 effekt på spisplattan.

  3. Rör om med en hålslev eller en stekspade i metall. Skrapa loss eventuell potatis som fastnat på botten. Fortsätt att fritera tills potatisen fått fin färg, 5–10 min.

  4. Lyft upp pommes fritesen med hjälp av en hålslev och låt den rinna av i ett durkslag. Krydda med salt och servera genast.

Vad tyckte du om receptet?

Kökstipset! Till grytfriterade pommes frites behövs varken fritös eller termometer. Metoden funkar endast när man gör större satser. Görs mindre mängder blir potatisen klar för fort och inte lika krispig.