Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Grytbröd med morötter och rosmarin

Recept på grytbröd med smak av morötter och timjan. Mustigt bröd som jäser i kylen över natten.

Grytbröd med morötter och rosmarinGrytbröd med morötter och rosmarinGrytbröd med morötter och rosmarin
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 5 dlvatten- kallt
  • 12 gjäst- ¼ paket
  • 1 mskhonung
  • 2 mskolivolja
  • 2 kvistarrosmarin- färsk eller timjan
  • 2 småmorötter
  • 3 dlgrovt rågmjöl
  • 8 dlManitoba Cream (vetemjöl)- eller vetemjöl special, ca
  • 1 mskhavssalt

Gör så här

  1. Rör ut jästen i kallt vatten i degbunken till köksmaskinen. Dra av barren från rosmarinkvistarna och hacka dem. Skala och riv morötterna.

  2. Tillsätt honung, olivolja, rosmarin, morötter, grovt rågmjöl och vetemjölet, lite i sänder. Arbeta degen 10 minuter på låg hastighet, tills degen släpper bunken.

  3. Arbeta in saltet 3-5 minuter på hög hastighet. Strö över lite vetemjöl på degen, plasta degbunken och ställ in i kylen över natten.

  4. Sätt ugnen på 250 grader. Ställ in grytan i ugnen under tiden ugnen värms upp. Vänd försiktigt upp degen på ett mjölat bakplåtspapper. Forma degen rund och lägg över degen med papperet i den heta grytan. Låt degen jäsa 10 minuter. Sätt på lock och grädda 30 minuter i nedre delen av ugnen.

  5. Ta av locket, sänk värmen till 200 grader och grädda brödet ytterligare, cirka 25 minuter. Kontrollera brödets innertemperatur i slutet av gräddningen med en digital hushållstermometer. Temperaturen bör vara 97-98 grader. Låt brödet svalna på galler.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling Christina Asplund Foto Thomas Carlén

Recept från Mitt kök