Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på grytbröd med lingon och råg. Brödet får en god knaprig yta då det gräddas i gjutjärnsgryta. Ta av locket när ca 30 min återstår av gräddningen. Lingonsylten gör det saftigt och gott.
Koka upp 5 dl vatten. Blanda rågkross, rågmjöl och lingonsylt i en bunke. Häll över det kokande vattnet och rör om. Täck bunken med plastfolie och låt stå i rumstemperatur, ca 4 timmar.
Värm 5 dl vatten till fingervarmt, 37°. Häll det i mjölblandningen och tillsätt jäst, salt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt ca 1 timme.
Sätt ugnen på 250°. Sätt in en gjutjärnsgryta, ca 4 1/2 liter, i ugnen. Är knoppen på grytans lock tillverkad av fenol ska den skruvas loss. Låt grytan stå i ugnen ca 15 min.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och forma den till en slät bulle. Ta grytan från ugnen och lägg i degbullen. Sätt på locket och grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 30 min.
Ta locket från grytan och sänk ugnsvärmen till 225°. Grädda brödet ytterligare ca 30 min, till 96° innertemperatur.
Låt brödet stå kvar i grytan ca 5 min innan det stjälps upp på galler och får kallna under bakduk.