Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Grytbröd med lingon och råg

Recept på grytbröd med lingon och råg. Brödet får en god knaprig yta då det gräddas i gjutjärnsgryta. Ta av locket när ca 30 min återstår av gräddningen. Lingonsylten gör det saftigt och gott.

Grytbröd med lingon och råg
Grytbröd med lingon och råg
Grytbröd med lingon och råg
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 5 dlvatten- + 5 dl
  • 2 dlrågkross
  • 2 dlrågmjöl- fint
  • 2 dllingonsylt
  • 50 gjäst
  • 1 msksalt
  • 18 dlvetemjöl- –20 dl (1080–1 200 g)

Gör så här

  1. Koka upp 5 dl vatten. Blanda rågkross, rågmjöl och lingonsylt i en bunke. Häll över det kokande vattnet och rör om. Täck bunken med plastfolie och låt stå i rumstemperatur, ca 4 timmar.

  2. Värm 5 dl vatten till fingervarmt, 37°. Häll det i mjölblandningen och tillsätt jäst, salt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt ca 1 timme.

  3. Sätt ugnen på 250°. Sätt in en gjutjärnsgryta, ca 4 1/2 liter, i ugnen. Är knoppen på grytans lock tillverkad av fenol ska den skruvas loss. Låt grytan stå i ugnen ca 15 min.

  4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och forma den till en slät bulle. Ta grytan från ugnen och lägg i degbullen. Sätt på locket och grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 30 min.

  5. Ta locket från grytan och sänk ugnsvärmen till 225°. Grädda brödet ytterligare ca 30 min, till 96° innertemperatur.

  6. Låt brödet stå kvar i grytan ca 5 min innan det stjälps upp på galler och får kallna under bakduk.

Vad tyckte du om receptet?