Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Gryta med lammkorv, äpple och potatispuré

Recept på en härligt rustik fransk gryta med lammkorv och äpple. Cidern som används i grytan är en traditionell cider från Normandie gjord av jästa äpplen och finns på Systembolaget. Den kan ersättas med annan cider med liten sötma.

Petra Lindstrand
Gryta med lammkorv, äpple och potatispuré
Gryta med lammkorv, äpple och potatispuré
Gryta med lammkorv, äpple och potatispuré
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 500 ggrytbitar- av nöt eller lamm
  • 1gul lök
  • 2vitlöksklyftor
  • 2 mskolivolja- + 0,5 msk
  • 1 tsksalt
  • 0,5 tsknymald svartpeppar
  • 1 mskvetemjöl
  • 2 dlvatten- + 3 dl
  • 3 dltorr cider- Cidre Ponpon
  • 3 mskkonc kalvfond
  • 2 msktomatpuré
  • 3lagerblad
  • 200 gschalottenlökar- eller små steklökar, ekologiska
  • 240 glammkorv- rå, med smak av rosmarin
  • 2äpple- små
  • 0,25 krukatimjan

Tillbehör

  • potatispuré
  • surdegsbaguette
  • fransk bondost- lagrad

Gör så här

  1. Skala och hacka lök och vitlök.

  2. Torka av köttet och bryn det runt om i omgångar i en het stekpanna med 2 msk olja. Krydda med salt och peppar. Tillsätt lök och vitlök och låt steka med i ca 2 min. Strö över mjölet och rör runt. Tillsätt 2 dl vatten och låt koka upp. Häll över allt i en gryta.

  3. Häll cider och 3 dl vatten i grytan. Tillsätt fond, tomatpuré och lagerblad. Låt koka upp och sjud sedan under lock i ca 1 1/2 timme.

  4. Skala smålökarna. Skär korven i bitar. Bryn lök och korv i en het stekpanna med 1/2 msk olja tills de fått fin färg. Rör ner lök och korv i grytan och koka vidare i 30 min tills köttet är helt mört.

  5. Kärna ur och skär äpplena i klyftor. Repa och hacka timjanen. Lägg äpple och timjan i grytan och låt koka i 2–3 min.

  6. Servera grytan med potatispuré, baguette och ost.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också: