Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hemgjord pasta - recept på pastadeg och hur du gör pasta

Grundrecept på pastadeg för dig som vill göra egen pasta hemma. Mängderna i receptet är ungefärliga, eftersom ägg är olika stora och mjölet suger åt sig olika mycket. 

Hemgjord pasta - recept på pastadeg och hur du gör pastaHemgjord pasta - recept på pastadeg och hur du gör pastaHemgjord pasta - recept på pastadeg och hur du gör pasta
Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 300 gdurumvete- (ca 5 dl)
  • 300 gvetemjöl- (ca 5 dl)
  • 6ägg

Gör så här

  1. Häll upp mjölet i en hög på köksbänken och gör en grop i mitten. Knäck ner äggen i gropen och vispa dem försiktigt med en gaffel. Blanda sedan i mjölet lite i taget.

  2. Nyp ihop mjöl och ägg med fingertopparna till en smulig deg. Knåda den tills den blir len och smidig. Det går också att blanda mjöl och ägg i matberedare och sedan fortsätta att knåda för hand.

  3. Forma degen till en boll och täck den väl med plastfolie. Låt vila i kylen 30 min–1 timme eller till nästa dag, men helst inte längre.

  4. Med kavel: Dela degen i 2–3 bitar och kavla ut dem tunt. Skär ut pasta i valfri form med en kniv eller pasta-skärare. Täck degen som inte kavlas med plastfolie så att den inte torkar. Med pastamaskin: Dela degen i mindre bitar (täck de delar som inte kavlas med plastfolie så att de inte torkar). Börja med att kavla degen genom maskinens bredaste vals. Minska inställningen ett snäpp, vik degen dubbel och kavla den igenom maskinen igen. Gå tillbaka till den bredaste valsen och fortsätt på samma sätt ytterligare ca 5 gånger – detta gör degen smidig. Kavla sedan degen genom alla valsar och avsluta med den tunnaste. Vik ihop degen för att få raka kanter. Återgå till den bredaste valsen och kavla degen igenom valsarna en sista gång tills den har önskad tjocklek. Nu har du en fin och tunn degplatta med raka kanter. Kavla pastaplattan genom antingen spagetti- eller tagliatelle-valsen, eller skär ut och forma till valfri pastasort. Pudra den färdiga pastan med lite mjöl så att den inte klibbar ihop.

  5. Koka pastan: Koka i rikligt med lättsaltat vatten tills pastan är mjuk men fortfarande al dente – med tuggmotstånd.

Vad tyckte du om receptet?