Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Grundrecept på gravad lax

Att grava sin egen lax är verkligen enkelt. Men den behöver lite tid, ett par dygn i kylen. Tänk också på att köpa jämntjock lax så att gravningstiden blir densamma över hela laxen.

Grundrecept på gravad lax
Grundrecept på gravad lax
Grundrecept på gravad lax
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 1 kglax- av mittbiten
  • 4 mskströsocker
  • 0,5 dlsalt- vanligt
  • 1 mskvitpepparkorn- nystötta
  • 1dill- rejäl knippe, hackad

Gör så här

  1. Ta fram och låt laxen tina något. Skär bort ryggbenet så det blir två benfria filéer. Låt skinnet sitta kvar. Ta bort alla småben med en liten tång. Torka av filéerna.

  2. Blanda socker, salt och peppar.

  3. Gnid in filéerna med kryddblandningen och dill. Lägg ihop dem med köttsidorna mot varandra. Lägg laxen i en rymlig plastpåse och knyt ihop, eller slå in i aluminiumfolie. Lägg på en tallrik.

  4. Grava laxen i kylen i två dygn, vänd ett par gånger under tiden.

  5. Häll bort laken och skrapa kryddorna. Skär filéerna i tunna skivor.

Vad tyckte du om receptet?

Recept: Caroline Hofberg Foto: Ove Lindfors

Recept från Mitt kök