Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Det är roligt att göra egen pasta. Det blir supergott och är inte alls svårt. Våga pröva!
Mät upp mjöl och slå mjölet i en bunke ihop med salt. Bilda en klassisk pastadegs-vulkan på bordet. Blanda ägget med äggulorna och slå i mitten av pastadegs-vulkanen, bearbeta härligheten med händerna tills du jobbat ihop ingredienserna till en liten klump.
Tag degklumpen och bearbeta den med händerna mot bakbord eller skärbräda tills den blir glansig och fast i konsistensen. Om du inte tycker att det lyckas trots att du knådat mycket, testa om degen känns lite torr. Blöt i så fall händerna med kallt vatten och knåda vidare eller tillsätt ytterst lite mjöl på den yta du bearbetar degen mot om den känns för kletig. Lägg i en plastpåse eller plastfolie i minst 30 minuter.
Dela degen i fyra delar och lägg i en fuktig handduk.
Forma delarna till avlånga stänger, som är lika breda som pastamaskinens bredd. Börja med att köra dem genom pastamaskinens största tjocklek. Fortsätt två tjocklekar till. Vik ihop degen igen så att den blir jämnt fyrkantig. Gå tillbaka några steg i pastamaskinens tjocklek och fortsätt. Detta görs för att pastadegen ska få så jämn form som möjligt. Det går även att skippa maskinen och göra dessa steg och de följande med kavel, men det kräver lite mer tid och jobb.
Fortsätt tills pastadegen har körts i den minsta tjockleken.
Lägg pastaplattorna på en plåt så att plattorna torkar lätt medan du gör den andra delen.
Välj vilken pastasort du vill ha och rulla igenom med pasta- maskinen.
Hängtorka några minuter före kokning. Koka i saltat vatten i en minut. Servera direkt!
Recept från Mitt kök