Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Saftigt och mörkt rågbröd. Brödet får smak av pomerans vilket matchar sillen väl.
Dag 1: Lägg pomeransskal, brödkryddor och rågmjöl i en stor degbunke. Koka upp svagdrickan och häll den över mjölblandningen. Rör ihop degen. Täck över och låt den skållade degen stå i rumstemperatur i 12 timmar till 1 dygn.
Dag 2: Värm portern till cirka 40 grader. Tillsätt den och smöret till den skållade degen. Smula ner jäst, ättika, salt och mörk brödsirap. Arbeta in nästan allt vetemjölet i degen. Det sista mjölet är lättast att arbeta in på bakbordet. Låt degen jäsa cirka 1 timme.
Knåda degen och dela och forma den till tre limpor. Lägg dem i 3 avlånga smorda 2,7 liters bakformar eller på tvären i en långpanna med bakplåtspapper.
Låt bröden jäsa under bakduk, cirka 30 minuter. Värm ugnen till 250 grader.
Snitta bröden med vass kniv. Sätt in bröden i nedre delen av ugnen. Sänk genast värmen till 175 grader och grädda bröden drygt 1 timme. Låt bröden kallna under bakduk.
Recept från Mitt kök