Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Grovt mörkt rågbröd

Saftigt och mörkt rågbröd. Brödet får smak av pomerans vilket matchar sillen väl.

Grovt mörkt rågbröd
Grovt mörkt rågbröd
Grovt mörkt rågbröd
Foto: Thomas Carlén

Dag 1

  • 2 mskpomeransskal- malda
  • 1 mskbrödkryddor- malda
  • 1 lrågmjöl- grovt
  • 1 lsvagdricka- 70 grader

Dag 2

  • 1 flaskaporter- , 33 cl
  • 50 gsmör- rumsvarmt
  • 50 gjäst för söta degar
  • 1 mskättiksprit
  • 1 dlbrödsirap
  • 2,25 lvetemjöl- special
  • 1 mskhavssalt

Gör så här

  1. Dag 1: Lägg pomeransskal, ­brödkryddor och rågmjöl i en stor degbunke. Koka upp svagdrickan och häll den över mjölblandningen. Rör ihop degen. Täck över och låt den skållade degen stå i rumstemperatur i 12 timmar till 1 dygn.

  2. Dag 2: Värm portern till cirka 40 grader. Tillsätt den och ­smöret till den skållade degen. Smula ner jäst, ättika, salt och mörk bröd­sirap. Arbeta in nästan allt vetemjölet i degen. Det sista mjölet är lättast att arbeta in på bakbordet. Låt degen jäsa cirka 1 timme.

  3. Knåda degen och dela och forma den till tre limpor. Lägg dem i 3 avlånga smorda 2,7 liters bakformar eller på tvären i en ­långpanna med bakplåtspapper.

  4. Låt bröden jäsa under bakduk, cirka 30 minuter. Värm ugnen till 250 grader.

  5. Snitta bröden med vass kniv. Sätt in bröden i nedre delen av ugnen. Sänk genast värmen till 175 grader och grädda bröden drygt 1 timme. Låt bröden kallna under bakduk.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök