Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Grovt bröd

Grovt bröd bakas gärna dagen innan det serveras så det hinner mogna och få god smak eller baka och frys in. 10 g av jästen kan ersättas med 200 g färdig surdeg.

Grovt bröd
Grovt bröd
Grovt bröd
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 3 dlvatten
  • 100 gsolrosfrön- (ca 1 1/2 dl)
  • 100 glinfrön- (ca 1 1/2 dl)
  • 200 gvetekross- (ca 3 dl)

Dag 2

  • 100 ghasselnötter
  • 100 grussin
  • 100 gaprikoser- torkade
  • 500 grågmjöl- (ca 9 dl)
  • 200 gvetemjöl- (ca 3 1/2 dl)
  • 6 dlvatten
  • 20 gjäst
  • 4 tsksalt

Gör så här

  1. Dag 1: Koka upp vattnet och häll det över solrosfrön, linfrön och vetekross. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur ca 24 timmar.

  2. Dag 2: Finhacka nötter, russin och aprikoser. Blanda degen från dag 1 med ingredienserna till dag.

  3. Arbeta degen ca 5 min i hushållsmaskin.

  4. Fördela degen i två avlånga ­formar, à 1 1/2 liter, klädda med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i kylen ca 24 timmar.

  5. Sätt ugnen på 175°. Grädda ­bröden i nedre delen av ugnen ca 1 1/2 timme, till 98° innnertemperatur. Låt bröden stå kvar i formarna ca 5 min innan de stjälps upp och får kallna på galler.

Vad tyckte du om receptet?