Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Grov rågbrödslimpa med kakaokross

Kakaokross, som har blandats i brödet, ger både smak och lite knaprighet. Skållningen bör stå i rumstemperatur minst 8 timmar.

Grov rågbrödslimpa med kakaokrossGrov rågbrödslimpa med kakaokrossGrov rågbrödslimpa med kakaokross

Till skållning

  • 3 dlvatten
  • 150 grågkross
  • 80 gsolrosfrön
  • 2 msklinfrö
  • 1 mskhavssalt

Till degen

  • 25 gjäst
  • 1,5 dlfilmjölk
  • 0,75 dlsirap- mörk
  • 2 mskhonung
  • 100 ggrovt rågmjöl
  • 275 gvetemjöl
  • 0,5 dlkakaokross
  • 0,5 dlrågmjöl

Gör så här

  1. Skållning: Koka upp vattnet. Blanda kross, frön och salt i en skål.

    Häll på vattnet. Täck över med plastfolie. Låt stå i rumstemperatur minst 8 tim.

  2. Degen: Smula ner jästen i en degskål. Värm filen till 37°.

    Tillsätt sirap och honung. Häll blandningen över jästen och rör tills jästen löst sig.

  3. Tillsätt allt mjöl och den skållade rågblandningen. Degen ska vara ganska lös. Arbeta degen ca 5 min i maskin och minst lika länge för hand. Blanda ner kakaokrosset. Låt jäsa 45 min under bakduk.

  4. Klicka degen direkt i en smord avlång form, 1 1/2 liter. Strö på lite rågmjöl och låt jäsa ca 45 min under bakduk.

  5. Sätt ugnen på 175°. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50 min.

    Ta upp brödet ur formen och låt det svalna utan bakduk. Låt gärna brödet mogna till nästa dag.

Vad tyckte du om receptet?