Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Grötplättar med kanelstekta äppelklyftor, lönnsirap och vispgrädde

Grötplättar med stekta äppelklyftor. För att få riktigt runda plättar kan gröten hällas ut i en långpanna för att kallna. Stansa sedan ut rundlar med ett glas.

Grötplättar med kanelstekta äppelklyftor, lönnsirap och vispgräddeGrötplättar med kanelstekta äppelklyftor, lönnsirap och vispgräddeGrötplättar med kanelstekta äppelklyftor, lönnsirap och vispgrädde
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 4 dlhavregryn
  • 2 mskfrön- blandade, t ex linfrön och pumpakärnor
  • 8 dlvatten
  • 0,5 tsksalt
  • 2 dlvispgrädde
  • 2äpplen
  • 2 msksmör- + 2 msk
  • 2 mskrårössocker- eller strösocker
  • 0,5 tskkanel- mald
  • 2 msklönnsirap

Garnering

  • kanel- mald

Gör så här

  1. Lägg havregryn, frön, vatten och salt i en kastrull. Koka upp och sjud gröten 3–5 min. Rör om då och då. Låt gröten kallna.

  2. Vispa grädden. Kärna ur och skär äpplena i klyftor. Stek klyftorna i 2 msk smör och strö över sockret. Låt sockret smälta, så att äpplena blir karamelliserade. Strö över kanelen.

  3. Forma plättar av gröten och stek på båda sidor i 2 msk smör i en riktigt varm stekpanna.

  4. Servera grötplättarna med äppelklyftor och vispgrädde. Ringla över lönnsirapen. Strö över lite extra kanel och servera.

Vad tyckte du om receptet?