Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Förr slängdes ingen mat, så överbliven gröt blev självklart basen till bröd. Grötbrödet blir gott och hållbart eftersom den skållade gröten gör att brödet håller sig saftigt länge.
Koka ihop havregryn, vatten och salt till en gröt i en kastrull.
Låt den kallna.
Deg: Värm vattnet till 37°. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt den kalla gröten, salt, olja och rågsikt. Blanda i vetemjölet, lite i taget, till en lite kladdig deg.
Lägg degen i en form, ca 20 x 30 cm, klädd med bakplåtspapper. Platta ut degen med en vattendoppad slickepott och strö över lite havregryn. Skär degen i 12 rutor med en degskrapa. Låt brödet jäsa under bakduk i ca 1 tim.
Sätt ugnen på 250°. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 20 min.
Låt brödet svalna i formen under bakduk.