Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Grötbröd i långpanna

Förr slängdes ingen mat, så överbliven gröt blev självklart basen till bröd. Grötbrödet blir gott och hållbart eftersom den skållade gröten gör att brödet håller sig saftigt länge. 

Grötbröd i långpannaGrötbröd i långpannaGrötbröd i långpanna
Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 1,5 dlhavregryn
  • 2,5 dlvatten
  • 1 krmsalt

Deg

  • 2,5 dlvatten
  • 25 gjäst
  • 1 tsksalt
  • 1,5 mskrapsolja
  • 3,5 dlrågsikt- (190 g)
  • 3,5 dlvetemjöl- (210 g)

Garnering

  • havregryn

Gör så här

  1. Koka ihop havregryn, vatten och salt till en gröt i en kastrull. 

    Låt den kallna.

  2. Deg: Värm vattnet till 37°. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt den kalla gröten, salt, olja och rågsikt. Blanda i vetemjölet, lite i taget, till en lite kladdig deg.

  3. Lägg degen i en form, ca 20 x 30 cm, klädd med bakplåtspapper. Platta ut degen med en vattendoppad slickepott och strö över lite havregryn. Skär degen i 12 rutor med en deg­skrapa. Låt brödet jäsa under bakduk i ca 1 tim.

  4. Sätt ugnen på 250°. Grädda ­brödet mitt i ugnen i ca 20 min.

    Låt brödet svalna i formen under bakduk.

Vad tyckte du om receptet?