Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Grötbröd i långpanna

Förr slängdes ingen mat, så överbliven gröt blev självklart basen till bröd. Grötbrödet blir gott och hållbart eftersom den skållade gröten gör att brödet håller sig saftigt länge. 

Åsa Swanberg
Grötbröd i långpanna
Grötbröd i långpanna
Grötbröd i långpanna
Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 1,5 dlhavregryn
  • 2,5 dlvatten
  • 1 krmsalt

Deg

  • 2,5 dlvatten
  • 25 gjäst
  • 1 tsksalt
  • 1,5 mskrapsolja
  • 3,5 dlrågsikt- (190 g)
  • 3,5 dlvetemjöl- (210 g)

Garnering

  • havregryn

Gör så här

  1. Koka ihop havregryn, vatten och salt till en gröt i en kastrull. 

    Låt den kallna.

  2. Deg: Värm vattnet till 37°. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt den kalla gröten, salt, olja och rågsikt. Blanda i vetemjölet, lite i taget, till en lite kladdig deg.

  3. Lägg degen i en form, ca 20 x 30 cm, klädd med bakplåtspapper. Platta ut degen med en vattendoppad slickepott och strö över lite havregryn. Skär degen i 12 rutor med en deg­skrapa. Låt brödet jäsa under bakduk i ca 1 tim.

  4. Sätt ugnen på 250°. Grädda ­brödet mitt i ugnen i ca 20 min.

    Låt brödet svalna i formen under bakduk.

Vad tyckte du om receptet?