Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Grönsaksbröd i långpanna

Grönsaker som bakas in i bröd ger brödet god smak och konsistens – och extra påfyllning av nyttigheter!

Grönsaksbröd i långpanna
Grönsaksbröd i långpanna
Grönsaksbröd i långpanna
Foto: Åsa Dahlgren

Ingredienser

  • 50 gjäst- färsk
  • 5 dlvatten- ljummet
  • 3 dlboveteflingor
  • 45 dlzucchini- riven och urkramad, eller andra grönsaker
  • 1 mskhonung
  • vetemjöl- tillräckligt med
  • 1 msksalt- knappt

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke och blanda ut med vattnet. Blanda ner boveteflingor, zucchini och honung.

  2. Tillsätt mjölet pö om pö samt salt.

  3. Knåda degen under tiden med armkraft eller degblandare. När degen börjar kännas smidig och släpper från bunkens kanter räcker det med mjöl.

  4. Är det mycket vätska i zucchinin kan man få addera mer mjöl under tiden eftersom knådandet kramar ur vätska.

  5. Knåda degen ytterligare 5 minuter och låt degen jäsa 1 timme under bakduk.

  6. Lägg bakplåtspapper i en långpanna och strö över lite mjöl. Stjälp upp degen och platta till den med mjöliga händer. Jäs 30 minuter under bakduk.

  7. Sätt ugnen på 220°.

  8. Skär eller tryck ett rutnät i brödet, använd kniv eller degskrapa. Strö över lite mjöl och grädda mitt i ugnen 15–20 minuter.

  9. Låt brödet svalna på galler.

Vad tyckte du om receptet?

Tips! Ha alltid mjöliga händer när du bakar. Varför? För att ingen runt omkring kommer kunna be dig att svara i telefonen, plocka fram en Ipad eller göra något annat än precis det du pysslar med.

Recept ur boken "Nyfiken grönare" av Cecilia Blankens & Kristin Johansson (Norstedts Förlag). Boken finns på bland annat Adlibris och Bokus.

Recept från Mitt kök