Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Grönkålssoppa med laxrom

Snabb grönkålssopp som blir jullyxig med laxrom, ostkräm och frasiga oststänger som görs på lagrad ost och smördeg. Stängerna kan förberedas ett par dagar i förväg och förvaras i lufttät burk. Likaså kan ostkrämen.

Grönkålssoppa med laxrom
Grönkålssoppa med laxrom
Grönkålssoppa med laxrom
Annika Broman

Oststänger

  • 2 stsmördeg- tinade ark
  • 1,5 dllagrad ost- finriven, t ex cheddar el västerbottens
  • 1 stägg- uppvispat

Soppa

  • 1 mskrapsolja
  • 4 stlagerblad
  • 3 stbananschalottenlökar
  • 4 stlagerblad
  • 500 ggrönkål- (fryst och tinad)
  • 5 dlhönsbuljong
  • 1,5 dlgrädde
  • 12 tskcitron- pressad
  • salt
  • svartpeppar

Ostkräm

  • 75 gost- lagrad, riven
  • 1 dlkesella
  • 1 dlfärskost
  • salt
  • svartpeppar

Till servering

  • 4 msklaxrom- (el annan rom)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skär smördegen i 1,5 centimeter breda remsor. Pensla remsorna med uppvispat ägg och rulla dem i den rivna osten. Snurra remsorna till spiraler och lägg glest på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter eller tills stängerna fått fin, gyllene färg.

  2. Hacka löken fint och fräs den mjuk i en kastrull med olja. Tillsätt grönkål, lagerblad och hönsbuljong och låt koka upp. Sjud på mellanvärme och under lock i cirka 15 minuter.

  3. Gör under tiden ostkrämen. Mixa samman ost, kesella och färskost med stavmixer eller i matberedare. Smaka av med salt och grovmalen svartpeppar.

  4. Mixa soppan slät och tillsätt grädde. Smaka av med citronsaft, salt och svartpeppar och koka upp ytterligare en gång.

  5. Häll upp soppan i portionsskålar eller glas. Klicka i ostkräm och lägg laxrom på toppen. Servera med frasiga oststänger.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök