Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Snabb grönkålssopp som blir jullyxig med laxrom, ostkräm och frasiga oststänger som görs på lagrad ost och smördeg. Stängerna kan förberedas ett par dagar i förväg och förvaras i lufttät burk. Likaså kan ostkrämen.
Sätt ugnen på 225 grader. Skär smördegen i 1,5 centimeter breda remsor. Pensla remsorna med uppvispat ägg och rulla dem i den rivna osten. Snurra remsorna till spiraler och lägg glest på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter eller tills stängerna fått fin, gyllene färg.
Hacka löken fint och fräs den mjuk i en kastrull med olja. Tillsätt grönkål, lagerblad och hönsbuljong och låt koka upp. Sjud på mellanvärme och under lock i cirka 15 minuter.
Gör under tiden ostkrämen. Mixa samman ost, kesella och färskost med stavmixer eller i matberedare. Smaka av med salt och grovmalen svartpeppar.
Mixa soppan slät och tillsätt grädde. Smaka av med citronsaft, salt och svartpeppar och koka upp ytterligare en gång.
Häll upp soppan i portionsskålar eller glas. Klicka i ostkräm och lägg laxrom på toppen. Servera med frasiga oststänger.
Recept från Mitt kök