Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Grönkålspaj med cheddarost och valnötter

Om du vill servera pajen kall eller ljummen paj i mindre bitar, som tilltugg passar den här smalare pajdegen bra eftersom den håller ihop bättre än den klassiska pajdegen och smular inte.

Grönkålspaj med cheddarost och valnötterGrönkålspaj med cheddarost och valnötterGrönkålspaj med cheddarost och valnötter
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 3 dlsiktat dinkelmjöl
  • 2 krmsalt
  • 75 gsmör- kallt
  • 0,75 dlmager kesella- 1% fett

Fyllning

  • 250 ggrönkål- färsk
  • 3rödlökar
  • smör
  • 2 dlcheddarost- riven
  • 1 dlvalnötter- grovhackade
  • 3ägg
  • 2 dlvispgrädde
  • 1 dlmjölk
  • 1 tsksalt
  • 1 krmpeppar

Gör så här

  1. Mixa snabbt ihop mjöl, salt och smöret, skuret i kuber till en smulig massa, eller använd fingertopparna.

  2. Tillsätt kesella och arbeta snabbt ihop till en degboll. Låt gärna degen vila i kylen i en plastpåse cirka 1 timme.

  3. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant som mäter 24 centimeter i diameter.

  4. Nagga pajbottnen med en gaffel. Låt vila i kylen cirka 30 minuter.

  5. ugnen cirka 10 minuter.

  6. Grovhacka grönkålen. Koka den i lättsaltat vatten några minuter. Låt den rinna av och pressa ur all vätska. Skala och skiva löken.

  7. Fräs lök och grönkål i smör i en stor stekpanna. Lägg grönkålsblandningen, osten och nötterna i det förgräddade pajskalet.

  8. Vispa ihop ägg, grädde och mjölk. Krydda med salt och peppar.

  9. Häll äggstanningen över grönkålen. Grädda pajen i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök