Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Grön sås med koriander och jalapeño

Den gröna såsen är texmexinspirerad. Sojabönorna eller ärterna ger såsen fin färg och krämighet och är ett substitut för avokado. En bra mixer är viktigt om man vill ha en slät sås. Annars får man finhacka alla ingredienserna, då blir såsen som en mexikansk remouladsås. Koriander kan bytas ut mot persilja om man inte gillar koriander. Anpassa hettan efter smak. 1 msk jalapeño ger mild hetta, 2 msk ger tydlig hetta.

Grön sås med koriander och jalapeño
Grön sås med koriander och jalapeño
Grön sås med koriander och jalapeño
Grön kall bönsås med koriander. Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 1 krukakoriander
  • 1vitlöksklyfta
  • 1,5 dlsojabönor- frysta, eller gröna ärter, tinade
  • 12 mskinlagd jalapeño- skivad
  • 0,5 dlrapsolja- eller mild olivolja
  • 1 msklime- pressad
  • 2 dlgrekisk yoghurt
  • 1 dlmajonnäs
  • 2 krmsalt

Gör så här

  1. Repa och grovhacka koriandern. Skala vitlöken. Lägg koriander, vitlök, sojabönor, jalapeño, olja och limesaft i en mixer eller liten matberedare och mixa till en slät grön kräm.

  2. Blanda yoghurt och majonnäs. Rör ner den gröna korianderkrämen. Krydda med salt.

Vad tyckte du om receptet?