Recept & styling Lena Söderström. Foto: Eva Hildén
Recept från Mitt kök
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på grön julpaj med salladstopping. Baka pajen i god tid så att den hinner "sätta" sig. Den som vill, kan förgrädda pajskalet innan fyllningen läggs in, i mitten av 225 grader varm ugn, ca 15 minuter.
Mät upp mjölet och smöret, skuret i små bitar, i en matberedare monterad med en kniv och kör ihop till smulig massa.
Knäck ägget i en 1 dl stor mått och fyll på med kallt vatten upp till kanten, så att det blir 1 dl. Häll ägget med vattnet i matberedaren och kör tills det formas en degboll.
Tryck ut degen i en pajform med hög kant, ca 24 cm i diameter, så att den kommer upp lite över kanten.
Ställ kallt ca 30 minuter.
Ansa, snitta, skölj och skiva purjolöken. Fräs purjon i resten av oljan ca 3 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda ricotta, riven ost, salt och peppar i en bunke. Rör i ett ägg i taget.
Varva spenat och purjo med ostsmeten i pajskalet. Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 60 minuter eller tills fyllningen stannat.
Ta ut pajen och låt den vila 2-3 timmar eller över natten, blir då lättare att skära i bitar.
Blanda endiv, grönkål, brysselkål och nötter med oljan. Salta och peppra. Toppa pajen med salladen.
Recept & styling Lena Söderström. Foto: Eva Hildén
Recept från Mitt kök