Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Grön gazpacho med gräddfil

Laga en isad gazpacho med härligt grön fruktig smak av gurka, äpple, jalapeño och koriander. Gazpachon har ingen rå löksmak utan en mild smak av lök, eftersom löken först kokats i buljong. Soppan serveras här med fryst eller kall gräddfil. En olivolja med toner av nyklippt gräs gör soppan extra god.

Grön gazpacho med gräddfilGrön gazpacho med gräddfilGrön gazpacho med gräddfil
Grön gazpacho Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 0,5rödlök
  • 1vitlöksklyfta
  • 3 dlvatten- + 3 dl
  • 1hönsbuljongtärning
  • 1gurka
  • 1grönt äpple
  • 2grön jalapeñochili
  • 150 gsockerärter- eller sugar snaps
  • 1 dlfrysta ärter
  • 1 skivavitt bröd- dagsgammalt
  • 1 krukakoriander
  • 65 gbabygrönkål- eller babyspenat
  • 1 msksherryvinäger- eller rödvinsvinäger
  • 0,5 tsksalt
  • 12 dlisbitar

Fryst gräddfil

  • 1,5 dlgräddfil
  • 2 tskcitron- pressad
  • 1 krmsalt

Tillbehör

  • 1 dlgurka- små tärningar
  • 1 dlgröna ärter- små
  • 3 mskolivolja- smakrik

Gör så här

  1. Fryst gräddfil: Blanda gräddfil med citronsaft och salt. Frys blandningen i 2–3 tim. Gazpacho: Skala och skiva lök och vitlök. Koka lök och vitlök i 3 dl vatten tillsammans med buljongtärning i ca 10 min. Låt kallna. Skala gurkan. Skala och kärna ur och äpplet. Skär gurka och äpple i bitar. Kärna ur jalapeñon och skär bort innerväggarna. Skär chili och sockerärter i bitar.

    Foto: Per Ranung

  2. Lägg gurka, äpple, jalapeño, sockerärter, ärter, bröd, koriander och grönkål, spara några blad till garnering, i en mixerkanna. Häll i den kylda buljongen med lök samt 3 dl vatten. Mixa i ca 2 min tills soppan är slät.

    Foto: Per Ranung

  3. Smaka av med vinäger och krydda med salt. Mixa gazpachon helt kort med isbitar. Kyl soppan, den håller sig fint grön i ca 5 tim.

    Foto: Per Ranung

  4. Häll soppan i skålar eller glas och toppa med gurktärningar, ärter och de sparade bladen av grönkål eller koriander. Ringla över olja och krydda med peppar. Servera med den frysta gräddfilen.

    Foto: Per Ranung

Vad tyckte du om receptet?

Läs också:

Sugen på en klassisk varm soppa? Se recept och köksskola här: