Läs också:
Sugen på en klassisk varm soppa? Se recept och köksskola här:
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Laga en isad gazpacho med härligt grön fruktig smak av gurka, äpple, jalapeño och koriander. Gazpachon har ingen rå löksmak utan en mild smak av lök, eftersom löken först kokats i buljong. Soppan serveras här med fryst eller kall gräddfil. En olivolja med toner av nyklippt gräs gör soppan extra god.
Fryst gräddfil: Blanda gräddfil med citronsaft och salt. Frys blandningen i 2–3 tim. Gazpacho: Skala och skiva lök och vitlök. Koka lök och vitlök i 3 dl vatten tillsammans med buljongtärning i ca 10 min. Låt kallna. Skala gurkan. Skala och kärna ur och äpplet. Skär gurka och äpple i bitar. Kärna ur jalapeñon och skär bort innerväggarna. Skär chili och sockerärter i bitar.
Foto: Per Ranung
Lägg gurka, äpple, jalapeño, sockerärter, ärter, bröd, koriander och grönkål, spara några blad till garnering, i en mixerkanna. Häll i den kylda buljongen med lök samt 3 dl vatten. Mixa i ca 2 min tills soppan är slät.
Foto: Per Ranung
Smaka av med vinäger och krydda med salt. Mixa gazpachon helt kort med isbitar. Kyl soppan, den håller sig fint grön i ca 5 tim.
Foto: Per Ranung
Häll soppan i skålar eller glas och toppa med gurktärningar, ärter och de sparade bladen av grönkål eller koriander. Ringla över olja och krydda med peppar. Servera med den frysta gräddfilen.
Foto: Per Ranung
Läs också:
Sugen på en klassisk varm soppa? Se recept och köksskola här: