Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Pilgrimsmusslor med grön frikassé och lax

Recept på Grön frikassé med pilgrimsmusslor och lax serveras direkt för att såsen ska behålla sin vackert gröna färg och för att laxen och musslorna är godast nystekta.

Pilgrimsmusslor med grön frikassé och laxPilgrimsmusslor med grön frikassé och laxPilgrimsmusslor med grön frikassé och lax
Pilgrimsmusslor och lax med svart ris Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 400 glaxfilé- utan skinn och ben
  • 200 gpilgrimsmusslor- (kammusslor) MSC-märkta
  • 2schalottenlökar
  • 1vitlöksklyfta
  • 1 msksmör- + 2 msk
  • 1 dlvitt vin- torrt
  • 2 dlvispgrädde
  • 2 dlmjölk
  • 2 mskfiskfond- konc
  • 50 gbabyspenat- färsk + 50 g
  • 1 krmsalt- + 0,5 tsk
  • 1 krmsvartpeppar- nymald + 1 krm

Garnering

  • körvel

Tillbehör

  • svart ris

Gör så här

  1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen.

  2. Skär laxen i kuber, ca 3 x 3 cm. Låt pilgrimsmusslorna rinna av på hushållspapper. Skala och finhacka lök och vitlök.

  3. Fräs löken i 1 msk smör i en traktörpanna ca 3 min. Häll över vinet och låt koka tills hälften återstår. Häll i grädde, mjölk och fond och låt sjuda utan lock ca 5 min.

  4. Lägg 50 g spenat i pannan och mixa såsen slät med mixerstav. Krydda med 1 krm salt och 1 krm peppar.

  5. Stek laxen i 2 msk smör ca 2 min på varje sida. Stek pilgrimsmusslorna vid sidan om ca 30 sekunder på varje sida. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.

  6. Vänd försiktigt ner 50 g spenat, lax och pilgrimsmusslor i såsen. Garnera med körvel och servera genast med svart ris.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också: