Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Grön ärtsoppa med mynta, vispad grädde och bubbel

Grön ärtsoppa med mynta, vispad grädde och bubbel är den klassiska nyårssoppan, här med frisk smak av mynta.

Grön ärtsoppa med mynta, vispad grädde och bubbel
Grön ärtsoppa med mynta, vispad grädde och bubbel
Grön ärtsoppa med mynta, vispad grädde och bubbel
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 2schalottenlökar
  • 1 mskolivolja
  • 2 tsktimjan- finhackad
  • 1lagerblad
  • 1 dlvitt vin- torrt
  • 2 mskkycklingfond- konc
  • 6 dlvatten
  • 8 dlgröna ärter- frysta
  • 1 krukamynta
  • 2 krmsalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald
  • 1 tskcitron- pressad

Tillbehör

  • 1 dlvispgrädde
  • 2 tskolivolja
  • 2 dlmousserande vin- torrt

Gör så här

  1. Skala och hacka löken. Fräs ­löken i olja med timjan och lagerblad. Häll på vin och koka ca 3 min.

  2. Tillsätt fond och vatten och låt koka 10 min. Lägg i ärterna och koka 1 minut.

  3. Plocka hälften av myntabladen och lägg i soppan. Mixa slätt med mixerstav. Sila soppan genom en finmaskig sil.

  4. Smaka av med citronsaft och krydda med salt och peppar.  Vispa ­grädden fluffig.

  5. Värm soppan försiktigt vid ­servering och häll upp i tallrikar. Klicka i grädden och garnera med resterande myntablad och ringla i olja. Häll på mousserande vin vid bordet precis när det är dags att äta.

Vad tyckte du om receptet?