Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på grön ärtsoppa. Här är ärtsoppan smaksatt med basilika och vitlök. Ett bröd med vitlök och parmesan passar till. Potatisen gör soppan extra fyllig. Glöm inte att smaka av soppan med vinäger som bryter av mot sötman från ärterna. Soppan blir slät och len om den mixas i mixerkanna, men kan även mixas direkt i kastrull med mixerstav för mer textur.
Sätt ugnen på 225°. Tina ärterna. Skala och skär potatisen i skivor. Skala och hacka lök och skiva vitlök. Fräs lök och vitlök i 1 msk olja i en kastrull. Lägg ner potatisskivor och häll på 5 dl vatten. Sjud tills potatisen är mjuk 5–10 min.
Lägg brödskivorna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över 2 msk olja. Gnugga bröden med en halverad vitlöksklyfta och strö över parmesan. Gratinera högt upp i ugnen ca 8 min.
Lägg ärterna i en mixer, spara några ärter till garnering, tillsammans med crème fraiche. Smula ner buljongtärningar och lägg i basilikablad. Häll på vattnet med potatis och lök. Mixa till en slät puré.
Häll ärtpurén i kastrullen och späd med 5 dl vatten. Värm och smaka av med vinäger. Krydda med 1 krm peppar. Servera soppan med 1 msk olja, ärter och parmesanbröd.