Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Grön ärtsoppa med basilika och parmesanbröd

Recept på grön ärtsoppa. Här är ärtsoppan smaksatt med ­basilika och vitlök. Ett bröd med ­vitlök och parmesan passar till. ­Potatisen gör soppan extra fyllig. Glöm inte att smaka av soppan med vinäger som bryter av mot sötman från ärterna. Soppan blir slät och len om den mixas i mixerkanna, men kan även mixas direkt i kastrull med ­mixerstav för mer textur.

Grön ärtsoppa med basilika och parmesanbrödGrön ärtsoppa med basilika och parmesanbrödGrön ärtsoppa med basilika och parmesanbröd
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 500 ggröna ärter
  • 1potatis- mjölig sort
  • 1gul lök
  • 1vitlöksklyfta- + 1/2
  • 4 skivorsurdegsbröd- à 50 g
  • 1 dlparmesanost- riven
  • 1 dlcrème fraiche
  • 1 krukabasilika
  • 2 tärningarhönsbuljong- eller grönsaksbuljong
  • 2 tskvitvinsvinäger- eller rödvinsvinäger
  • olivolja
  • nymald svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Tina ärterna. Skala och skär potatisen i skivor. Skala och hacka lök och skiva vitlök. Fräs lök och vitlök i 1 msk olja i en kastrull. Lägg ner potatisskivor och häll på 5 dl vatten. Sjud tills potatisen är mjuk 5–10 min.

  2. Lägg brödskivorna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över 2 msk olja. Gnugga bröden med en halverad vitlöksklyfta och strö över parmesan. Gratinera högt upp i ugnen ca 8 min.

  3. Lägg ärterna i en mixer, spara några ärter till garnering, tillsammans med crème fraiche. Smula ner buljong­tärningar och lägg i basilikablad. Häll på vattnet med potatis och lök. Mixa till en slät puré.

  4. Häll ärtpurén i kastrullen och späd med 5 dl vatten. Värm och smaka av med vinäger. Krydda med 1 krm peppar. Servera soppan med 1 msk olja, ärter och parmesanbröd.

Vad tyckte du om receptet?