Allt om Mat / Recept / Groddat bovetebröd med frön, nötter och frukt
Groddat bovetebröd med frön, nötter och frukt
1 bröd
30 minuter
tillagning: 30 minuter i ugn: 1 timme Aktiv tid c:a 30 minuter
(Betyg: 4 · 88 röster)
Recept på groddat bovetebröd med frön, nötter och frukt. Det tar 2 dagar för bovetet att svälla och börja gro. Ett saftigt och hållbart glutenfritt bröd. Skär brödet med vass kniv några timmar efter att det gräddats.
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
2 dlbovete- helt
1 dlmajsmjöl- finmalt
2 mskfiberhusk
1 dlsolrosfrön
1 dlpumpakärnor
2 mskchiafrön
2 dlfrukt- torkad hackad, t ex fikon, aprikoser dadlar och äpple
1 dlvalnötter
0,5 tsksalt
1 mskolivolja
3 dlvatten
Gör så här
Blötlägg och grodda bovetet ca 8 timmar. Skölj väl och låt rinna av i durkslag. Låt det stå täckt ca 2 dygn i rumstemperatur. Sköljfyra gånger under tiden.
Sätt ugnen på 200°. Klä en 1-liters form med bakplåtspapper. Använd ca 3 dl av det groddade bovetet. Blanda med majsmjöl, fiberhusk, solrosfrön, pumpakärnor, chiafrön, torkad frukt, valnötter och salt.
Rör ner ner olja och vatten och blanda snabbt ihop till en fast deg.
Tryck ut degen i formen. Låt stå ca 30 min. Grädda mitt i ugnen
1 timme. Lyft försiktigt ut brödet ur formen med hjälp av papperet. Låt kallna på galler. Täck väl med handduk. Brödet ska stå några timmar innan det skärs upp.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 4 · 88 röster)
Älskar du också att baka? Missa då inte vårt inspirerande nyhetsbrev som helt fokuserar på bakning! Signa upp dig här för att få Baka med Allt om Mat varje månad.