När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
25 gjäst
2 dlvatten
1 tsksalt
1 mskolivolja
1 tskströsocker
1ägg- uppvispat
5 – 6 dlvetemjöl
Topping
1ägg- uppvispat
sesamfrön
Gör så här
Smula ner jästen i en bunke.
Värm vattnet till 37 grader. Häll lite av vattnet i bunken och rör tills jästen lösts upp.
Rör i resten av vattnet tillsammans med salt, olivolja, strösocker och ägg. Blanda i det mesta av vetemjölet och arbeta degen smidig i maskin eller för hand. Tillsätt ev mer mjöl om det behövs. Låt degen jäsa övertäckt i 30 min.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig. Dela den i 30 delar och rulla dem till smala längder, ca 25 cm långa. Du kan också tvinna två smalare längder till spiraler, eller kavla ut degen och sporra 2 cm breda längder och vrida dem.
Lägg längderna på plåtar med bakplåtspapper och låt dem jäsa utan bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla ev längderna med ägg och strö på frön. Grädda brödpinnarna mitt i ugnen i ca 15 min. Låt dem svalna på galler.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 5 · 1 röster)
Smaksättning till grissini
(Beräknat till 1 hel sats per smak. Om du vill dela upp en sats i tre smaker, ta ⅓ per smaksättning)
Citron och mynta
Skrubba 1 citron och riv skalet. Hacka 1 dl myntablad fint. Tillsätt detta innan mjölet tillsätts.
Persilja och basilika
Mixa 1 dl persilja och ½ kruka basilika med hälften av vattnet. Tillsätt när resten av vattnet ska i degen.
Timjan och salladslök
Hacka ½ kruka timjan och 2 salladslökar. Tillsätt detta innan mjölet tillsätts.