Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Grillspett av fläskkarré serverade med rabarbersalsa

Tacos al pastor är en fantastisk mexikansk rätt som, vilket namnet avslöjar, serveras som tacos. Här tar vi inspiration från smakerna i rätten och gör goda grillspett till buffén som serveras med rabarbersalsa som påminner lite om en chutney i konsistensen.

Grillspett av fläskkarré serverade med rabarbersalsa
Grillspett av fläskkarré serverade med rabarbersalsa
Grillspett av fläskkarré serverade med rabarbersalsa
Foto: David Back

Ingredienser

  • 500 gfläskkarré utan ben
  • 1,5 tsksalt
  • 0,5 tsknymald svartpeppar

Marinad

  • 2vitlöksklyftor
  • 6nejlikor
  • 1kanelstång
  • 1 dlkonc ananasjuice
  • 3 msktomatpuré
  • 3 mskvitvinsvinäger
  • 1 mskspiskummin- mald
  • 23 tskchipotlepasta

Salsa

  • 200 grabarber
  • 1 storrödlök
  • 1 storvitlöksklyfta
  • 1grön chili- t ex spansk peppar
  • 2 mskolivolja
  • 1 dlkonc ananasjuice
  • 2 msklime- pressad
  • 1 mskströsocker
  • 12 tskchipotlepasta- eller 1 torkad chili
  • 1 tsksalt
  • 1 krmnymald svartpeppar

Tillbehör

  • 2salladslökar
  • 1 krukakoriander

Gör så här

  1. Marinad: Skala och riv vitlöken. Mal nejlikor och kanelstång och blanda med övriga ingredienser till marinaden.

  2. Skär köttet i mindre bitar och krydda med salt och peppar. Lägg köttet i marinaden. Blanda noga och låt stå övertäckt i kylen i ca 8 timmar, gärna längre.

  3. Salsa: Ansa och strimla rabarbern. Skala och finhacka lök och vitlök. Kärna ur och finhacka chilin. Fräs rabarber, lök, vitlök och chili i olja i en kastrull tills löken blivit mjuk. Tillsätt ananasjuice, limesaft, socker och chipotle. Krydda med salt och peppar. Låt sjuda på svag värme under lock tills allt kokat ihop i ca 15 min. Rör om då och då.

  4. Ansa och finhacka salladslöken. Hacka koriander.

  5. Trä upp köttet på blötlagda grillspett. Grilla eller stek dem i 10–15 min tills de är genom-grillade och har fått fin färg runtom. Servera spetten varma med koriander, strimlad salladslök och rabarbersalsan.

Vad tyckte du om receptet?